Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är rätt

/

Socialdemokraterna går till val 2010 för att bilda regering ihop med Vänster- och Miljöpartiet.

Annons

En orsak är att borgarna är i ett block. En annan är att Socialdemokraterna inte längre är ett 45-procentsparti som kan regera ensamma. En tredje orsak är att Vänster- och Miljöpartiet inte längre vill vara stödpartier och bli utan ministerposter.

I Socialdemokraterna finns olika åsikter om olika samarbetspartier. I vänsterflygeln finns en misstro mot Folkpartiet och Centern. Och hos högerflygeln finns ett motstånd mot Vänsterpartiet.

Synen på Miljöpartiet är splittrad. En del, som förre S- partisekreteraren Lars Stjernkvist, är positiva till samarbete med (bara) Miljöpartiet. Andra, som företrädare för industriförbund i LO, är negativa till Miljöpartiet. Till dem verkar före detta Metallordföranden Göran Johnsson höra.

Johnsson, och Lars-Olof Pettersson, hade i lördags en debattartikel i Dagens Nyheter. I den påstår de att S-samarbetet med Vänster- och Miljöpartiet hotar driva S-väljare i LO-grupper till borgarna.

Bevisningen för det är dock svag.

Med ett samarbete med de två rödgröna partierna kan Socialdemokraterna rent av sporras att stärka sin välfärdsvänliga och miljövänliga profil, vars pris är ganska höga skatter. Många av de grupper som hör till Socialdemokraternas traditionella väljare i LO-leden vill ha det.

I ett samarbete med Socialdemokraterna måste dessutom Vänster- och Miljöpartiet anstränga sig för att kompromissa och ta ansvar. Det är bra för dem.

En gång har S-väljare med LO-bakgrund tydligt gått högerut: i valet 1991. Åren före det var S-regeringens politik högerliggande, med skattereform med Folkpartiet, inte rödgrön som i samarbetet med Vänster- och Miljöpartiet.

Mer läsning

Annons