Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här är vad bankväggarna talar om

"Hus har ett språk och väggar kan tala", säger Länsmuseets Ingela Broström. Just nu förklarar hon vad Gävles bankfasader har att berätta.

Annons

Riksbankshuset på Drottninggatan i Gävle är en, möjligen osannolik, blandning av tidig medeltid och Chicago. Chicago för att det var åt det hållet man tittade för att få syn på rikedom under tiden då huset byggdes i slutet av 1890-talet. Landet i väst var ju landet där vem som helst kunde tjäna sig en förmögenhet. Dessutom skämdes de inte för sina pengar, som rika i Europa ofta gjorde. Tvärtom, de gjorde en grej av det, gav exklusiva fester för att visa upp det.

Medeltidsinspirationen kom delvis via Gävlekände arkitekten Ferdinand Boberg, och de rundbågade formerna som följde med stilen passade ett annat av bankens syften utmärkt. Huset ger intryck av att vara väldigt tungt. Stablit. Det här såg ut som en bank som aldrig skulle kunna gå omkull. Riksbanken hade vid den här tiden inte bara en penningpolitisk funktion,´. De lånade också själva ut pengar och konkurrerade med alla andra banker. Däremot var de kanske "Too big to fail", vilket var betydelsefullt. För världen hade precis genomlevt sin första riktiga bankkris och de svenska bankerna hade en kass riskspridning. Många småsparare hade förlorat alla sina pengar.

– Hus har ett språk och väggar kan faktiskt tala. Det gäller bara att förstå dialekten, säger Ingela Broström från Länsmuseet.

Hon kan inte undgå att förstå surret runt omkring henne i stan och nu pekar hon ut stenreliefer och tureller och andra saker som jag har nu redan har glömt bort vad de heter.

Vi har redan tittat på det gamla bank- och börshuset mitt emot gamla Grand, som tydligen är Sveriges äldsta bankhus (bortsett från Riksbankens 1600-talspalats, som enligt Ingela Broström är något av ett specialfall). Det är från 1857 och byggdes på ett sätt som skulle påminna om ett grekiskt antikt tempel.

Vad det handlade om var att lyfta och uppvärdera bankväsendet, som faktiskt var ganska nytt som företeelse på den tiden, och förse det med trådar bakåt till den ädla antiken för att ge det en klassisk dignitet.

Något liknande måste ha föresvävat de arkitekter som ritade sparbankshuset vid Stortorget, med dess massiva stenkonstruktion och sina moralpredikningar skrivna i versaler högst upp. Men nu, under 1800-talets sista år, hade stilförebilden bytts ut från antik till renässans. Ingela Broström berättar att hela huset är byggt som ett 1400-talspalats i Florens: Palazzo Medici Riccardo. Och Florens var också just den plats där det moderna bankväsendet ansågs ha haft sin födelse, vilket hänger ihop med starten på hela det kapitalistiska systemets era, det som vi fortfarande befinner oss i.

När vi går genom stan och tittar på bankbyggnader går vi också genom drygt 150 år av bankhistoria. Till en början fanns ingen bank alls, men vid förra sekelskiftet fanns kanske hundratals. Olika banker hade skilda verksamheter och skilda målgrupper. Nu är vi via fusioneringar och övertaganden nere på en handfull banker igen.

Vi stannar framför handelsbanken ett tag och blir stående. Den eftersträvansvärda tyngden finns i materialet (granit) och konstverket nere kring entrén, som ska se ut som grovhuggen natursten men tydligen i själva verket är betong. Förutom det är det här en clean och snygg, ren och modernistisk, uppåtsträvande 60-talsdröm. Man tänker sig drinkar och Mad Men-rökning i alla arbetsrum. Jag tänker att det är märkligt. Jag måste gått förbi det här huset hundratals gånger under alla mina år i Gävle, men jag har aldrig någonsin riktigt sett det.

Ingela Broström leder under tisdagen stadsvandringen "Att gestalta kapitalet". Start utanför Länsmuseet klockan 18.