Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här har hänt

12 november, 2012: Tuula Lavikkala lämnar sin bostad i Gävle utan att låsa och tar med sin vita cykel. Hon tar inte med plånbok, mobiltelefon, bankkort eller pass. Samma måndag har hon polisanmälts och stängts av från sin tjänst.

15 november: Arbetarbladet skriver att en anställd på kommunen polisanmälts för grov förskingring och trolöshet mot huvudman och att det kan handla om miljonbelopp.

16 november: Tuula Lakkivara ska ha fört över pengar från Borgarskolan till sitt eget och troligen till andra personers konto också, förklarar åklagare Ulf Back för Arbetarbladet. I en artikel beskrivs hon som en högt ansedd och värderad arbetare, som jobbat länge i kommunen.

17 november: Polisen och ett stort antal frivilliga i Missing People letar i stora delar av södra Gävle som kvinnan har en koppling till, utan resultat.

20 november: Hon är efterlyst i hela landet och anhållen i sin frånvaro.

24 november: Även hennes fackförbund gör en polisanmälan då det gjorts väldigt många transaktioner på deras bankkonto. Fackförbundet kopplar även in en revisionsbyrå.

11januari: Så mycket som 16,7 miljoner försvann från kommunen, förklarar Ulf Back för Arbetarbladet.

22 januari: Tuula Lavikkala begärs häktad i sin frånvaro och dagen efter häktas hon. Summan från förskingringen på Borgarskolan är nu uppe på 20 miljoner.

24 januari: Den försvunna kvinnans egendom tas i beslag för att täcka kommunens skadeståndskrav vid en eventuell rättegång, skriver Arbetarbladet.

29 januari: Kommunen får svidande kritik av den revisionsfirma som har granskat hur 20-miljonersförskingringen på Borgarskolan kunde pågå så länge utan att någon upptäckte det. Erik Skoglund på Ernst & Young kallar bristerna i internkontroll graverande.– Det här är det största jag sett i offentlig sektor, säger han till Arbetarbladet.

31 januari: Peter Bergström (S) måste avgå som ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Det kräver den borgerliga oppositionen i kommunen i Arbetarbladet.

7 februari: Vi har inte varit tillräckligt kritiskt granskande. Men flera i oppositionen upplever också att man blivit avfärdade om man ställt kritiska frågor. Den information vi har fått är att det har varit en lugn och trygg och välfungerande förvaltning, sade gruppledaren Margareta Larsson (M), i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden till Arbetarbladet.

5 februari: Förvaltningen ska varje månad göra en skriftlig, detaljerad ekonomirapport till politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, med kommentarer, analyser och riskbedömningar, beslutas det. Redan på kort sikt måste förvaltningen förstärka sin kompetens inom ekonomi och personal. Det krävs för att kunna genomföra åtgärdsplanen, förklarar Annika Larsson Maspers, tf förvaltningschef för Arbetarbladet.

27 februari: Det fattas beslut om att alla nämndspolitiker och tjänstemännen i förvaltningsledningarna ska utbildas i internkontroll.

9 mars: Arbetarbladet skriver om hur förskingringen kunde gå till: Om kvinnan inte i höstas själv gjort ett misstag hade överföringarna kanske pågått än i dag. Den externa utredning som kommunen beställde visade att det var fritt fram för kvinnan att göra som hon ville. Den interna kontrollen var så gott som obefintlig.

Hennes misstag var att hon glömt att ta bort sitt eget kontonummer som mottagare för betalningar till IK Sätra. När en tjänsteman på en annan förvaltning, Kultur och Fritid, i slutet av oktober skulle skicka 100 000 kronor till föreningen kom pengarna aldrig fram. IK Sätra efterlyste pengarna och kommunen bad banken kolla hur det hängde ihop.

14 maj: Gävle kommuns revisorer har riktat en anmärkning mot kommunstyrelsen, för att de inte haft tillräckligt koll på utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ekonomi. Men kommunstyrelsen tycker att anmärkningen är orättvis, skriver Arbetarbladet.

8 maj: Jon-Erik Egerszegi blir ny förvaltningschef för utbildning och arbete.

25 maj: Missing People söker återigen efter kroppen utan resultat.

27 maj: Politikerna i kommunfullmäktige ger efter en mycket intensiv debatt politikerna i förvaltningen utbildning och arbete ansvarsfrihet.

27 juni: Skogsarbetare hittar en kropp vid Älgsjön.

2 juli: Rättsmedicinalverket bekräftar för Arbetarbladet.se att kroppen som hittats tillhör Tuula Lavikkala.