Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här köper jag inte, Gästrike Återvinnare

Varför, Gästrike Återvinnare, ska villahushåll och lägenhetsinnehavare åter betala högre avgifter för sophämtningen?

Det ni säger att dieselpriserna stigit och att ni får mindre betalt för metallskrot, det köper jag inte! Det är väl inte villaägarnas eller lägenhetsinnehavarnas fel att dieselpriserna stigit och att ni får mindre betalt för ert metallskrot. Eller? Man undrar om det verkligen är rätt väg att gå som ni ansvariga på Gästrike Återvinnare tänker.

Behöver vinsten i Gästrike Återvinnare bli så stor? Jag tror/tycker att ni ska ta er en funderare på den biten! För det är väl det som är problemet? Inte det ni skyller på. För att ni ska kunna höja priserna.

Nästa år kommer sopavgiften i Gästrikland och Älvkarleby kommun att höjas med 85 kronor per villa för ett vanligt årsabonnemang och 35 kronor per lägenhet och år. För villaägaren betyder det cirka 7 kronor mer per månad för att få sina sopor omhändertagna.

Gästrike Återvinnare är ett kommunalförbund som inte är vinstdrivande. Sopavgiften täcker kostnaden för att samla in och behandla hushållens sopor, att driva återvinningscentraler, att informera och planera för avfallshanteringen.

När dieselpriserna stiger och ersättningen för metallskrot sjunker påverkar det våra kostnader och intäkter. Då påverkas också sopavgiften. Under 2009 ska Gästrike Återvinnare se över standarden på återvinningscentralerna och även det belastar taxan. I fjol hade vi lägre omkostnader och då sänkte vi sopavgiften. Den höjning vi nu gör inför 2009 är totalt inte lika stor som sänkningen vi gjorde tidigare. Nästa år kostar ett vanligt årsabonnemang för en villa med centralkompostering 2 050 kronor. Det är i praktiken i samma nivå som 2007 års sopavgift.

Soptaxan beslutas i Gästrike Återvinnares förbundsfullmäktige. Våra folkvalda politiker har valt att ha en miljöstyrande sopavgift. Det betyder att den som sorterar matavfall till kompostering betalar mindre än den som inte sorterar ut sitt matavfall. Genom att stimulera sortering och kompostering gör vi en värdefull insats för miljön.

förbundsdirektör på Gästrike Återvinnare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel