Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kallas girighet, Nordic Capital!

Den gamla neonskylten fortsätter taktfast växla mellan rött och grönt sken, som om ingenting hänt.

Annons

Men nu plockas maskinerna ner som en slutlig symbol över att Läkerolfabrikens tid i Gävle är över. En epok i Gävles historia är till ända. Läkerolarbetarna har slutat sitt jobb på fabriken. De förtjänar vårt stora tack för sitt arbete.

Läkerolfabrikens produkter har varit kända varumärken för vår kommun som vi med stolthet lyft fram. Under lång tid har de varumärkena varit viktiga för att saluföra Gävle på olika sätt. Vi är många som använt uttrycket ”världens mest sålda bil” när det kommit besökande till vår kommun eller när man varit på andra orter och fått tillfälle att prata om Gävle och berätta om vår stad. Nu kan vare sig du eller jag göra det längre. Det var ett lätt beslut att bojkotta Cloettas produkter.  Deras sätt att behandla de anställda väcker enbart avsmak.

De produkter som ägarna tjänar sina pengar på hade inte funnits utan de arbetare som dag efter dag slitit i fabriken, gjort sitt bästa för att fabriken och produkterna ska hålla hög klass och levereras i tid. Lojalitet, kämpaglöd och slit har präglat generationer av Läkerolarbetares liv och yrkesstolthet här i Gävle. De har gjort sitt bästa och lyckats göra produktionen effektiv och fabriken lönsam. Men, som man brukar säga: ”otack är världens lön”.

För är det något den senaste ägaren har visat sina anställda är det just otack. Girighet är det som styrt deras agerande och då är inte Läkerolarbetarnas arbets- och livsvillkor mycket värda.  För medan Läkerolarbetarna har fått våndas om hur det ska bli, om de ska få något nytt jobb och hur de ska klara av att försörja sig, har såväl ägaren Nordic Capital som VD Bengt Baron skott sig själva med enorma belopp.

Det enda arbetarna erbjöds var att de fick högre lön om de producerade mer genom ökad produktion, de fick alltså arbeta ihop sin egen ersättning.

Och det räcker tyvärr inte med det ännu en gång skulle de anställda trampas på för Nordic Capital kunde inte ens vänta till årsskiftet när fabriken stängdes innan de sålde sina andelar i Cloetta. De spelade med många människors livsvillkor för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Girighet kallas det!

Så blir det när riskkapitalister får styra allt större del av vårt samhälle. Och inte blir det bättre av att högerregeringen sänkt ersättningen i A-kassan så att den nu är så låg att den knappt går att leva på. Det är hög tid att bygga ett samhälle på solidaritet istället för girighet.

Ni ska veta alla ni som arbetat på Läkerolfabriken och givit det arbetet en stor del av ert liv att vi är många som är grymt arga på det sätt ni behandlats av Nordic Capital och att vi är enormt stolta över, ni ska ha ett stort tack!

 Ulla Andersson (V)

riksdagsledamot

Marita Engström (V)

kommunalråd

 Stefan Pettersson (V)

ordförande Gävle partiförening