Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan inte bli annat än succé

Den gångna veckan uppmärksammade Kanal 5 Pridefestivalen genom att ägna en hel vecka åt att visa ”massor av härlig homo-, bi- och trans-tv”. Ett ambitiöst företag med tanke på att sådant här brukar sträcka sig till temakvällar. Tyvärr kändes det som att kvaliteten blev lite lidande i ivern att fylla tablån.

Annons

Jag är ganska förtjust i dokumentärer, men sådant som ”Ung, kristen & gay” kändes tämligen intetsägande. Ett intressant ämne blev aldrig så mycket mer än något som liknade ett vanligt sommarläger. All chans att få se några djuplodande diskussioner försvinner ganska omgående när huvudpersonerna snabbt tilldelas vissa givna ”roller”. Den hemska musiken som ackompanjerade varenda bildruta hjälpte inte heller. Fruktansvärt tillrättalagt och ytligt, snarare än tänkvärt.

Den animerade humorserien ”Rick & Steve – the happiest gay couple in the world” var i bästa fall så otroligt nischad att jag inte begrep vari det roliga låg. Eller så var den helt enkelt inte rolig. Och varför bränna av alla tio avsnitt av den hyllade, om än inte nya, serien ”Queer as folk” under en vecka? Bestämde man först antalet sändningstimmar för veckan, för att sedan försöka få tag på så många HBT-relaterade program som möjligt, oavsett kvalitet? Ett striktare urval hade nog åtminstone inte gjort någon skada i det här fallet.

Apropå tv-tablåer. Guldstjärna till den som kan reda ut systemet bakom sändningarna av diverse ”Law & order” på TV4 +. Det visas gott om avsnitt (mest på nätterna) men det är desto klurigare att veta vilken av seriens varianter, och vilken säsong, som visas när. Det är trots allt en (tredjedels) sevärd serie.

Originalserien, med en blandning av polisserie och rättegångsdrama, känns ganska mossig och bjuder inte på några större överraskningar. ”Law & order: Criminal intent” är avkomman som satsar på polisarbete med en mer psykologiskt analyserande ton. Det är en okej serie som dessvärre kan bli jobbig eftersom huvudpersonen kan allt om allting. Efter ett tag blir det bara tröttsamt med en besserwisser (som dessutom alltid har rätt).

”Law & order: Special victims unit”, som fokuserar mest på sex- och barnrelaterad brottslighet, är den i mina ögon mest sevärda i familjen. Historierna är varierade och rollfigurerna är intressanta. Nackdelen är de avsnitt när manusförfattarna drabbas av ”oj, titta vilka konstiga saker dagens ungdomar håller på med”-sjukan och visar på farorna med sådant som att chatta eller spela tv-spel. Till och med skådespelarna verkar generade över dessa mässande och moralpredikande episoder.Ser dock fram emot den nya säsongen (i USA) av ”Criminal intent”, då den oefterhärmlige Jeff Goldblum får en av huvudrollerna. Det kan inte bli annat än succé.

Mer läsning

Annons