Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan slå alla julkonserter i världen


... Magnus Carlssons i Hamrånge kyrka!
Magnus Carlssons?
Nej, årets julkonsert är...
... The Refreshments klassiska rock’n’roll X-mas!
Refreshments?
Men Peter Jöbacks då? Eller Östen med restens julstök?


Det är julafton. På Gång har ägnat åtskilliga timmar åt att bevista julkonserter sen slutet av november när säsongen drog igång med Kalle och Bengans julshow på Konserthuset. Vi har betygssatt själva konserten men också räknat andelen jullåtar, spanat in julpyntet, känt efter hur mycket julstämning det egentligen är och försökt mäta publikens salighet.
Och så skulle vi ha en klar segrare, en vinnarjulkonsert, årets bästa, att presentera i dag, på självaste julafton.


Men ni vet ju hur det är. Allt och inget går att bevisa med statistik. Och nu har vi satt oss i mitt i julkonsertstatistikträsket och har ett herrans bekymmer med hur vi ska räkna.


betygsstjärnorna till poäng, tio poäng per stjärna och plussa ihop med procentsiffran för andelen julmusik, föreslår konstruktive Erik (meste julkonsertbesökaren).


Gör vi så vinner Magnus Carlsson på 250 poäng. Två kommer The Refreshments på 237 poäng, trea blir Peter Jöback på 231 poäng, och hack i häl kommer Kulturskolans och symfoniorkesterns konsert på 230 poäng. Vasas jazzlinjes julkonsert och ”Julkonserten 2008” med bland andra Pernilla Wahlgren och Triple & touch hamnar på delad femteplats på 222 poäng.
Men om man bara räknar stjärnorna.
Då vinner The refreshments med totalt 17 stjärnor. Två blir Östen med resten med sina 16 stjärnor. 15 stjärnor har Peter Jöback, Magnus Carlsson och A christmas show in an Glenn Miller mood.
Tittar man på själva konsertbetyget bara så har hela sju julkonserter fått en fyra i betyg. Magnus Carlsson är inte en av dem.
Ja, ni fattar. Det är helt enkelt skitsvårt att räkna.
Men att bara räkna själva konsertbetyget känns fel. Då har vi ju suttit där och letat julpynt och känt efter stämning alldeles i onödan.


Frågan är hur stor vikt vi ska lägga vid själva jullåtarna. Magnus Carlsson hade 100 procent, full pott, jullåtar på sin konsert. Peter Jöback slängde in ett par musikalnummer (som han i och för sig briljerade i) men sänkte andelen julmusik till 81 procent i och med det. The Refreshments mäktade bara med 67 procent. Det gör rätt stor skillnad med Erik-sättet att räkna, som ni förstår.


Och jullåtarna är ju viktiga. Själva essensen med en julkonsert, kan man tycka.
Så okej då. Magnus Carlsson får det bli. Grattis säger vi till honom och så hoppas vi att de till nästa år, när de planerar en mycket större julkonsertsturné, jobbar upp julpyntet lite (nu var det lite rött glitter, men eftersom konserten gavs i en kyrka gjorde själv inramningen att det kändes högtidligt juligt ändå) och tar med barnkören som de snackade om.


då, undrar ni kanske? Paul Youngs julshow på Tennishallen lyckades bara skrapa ihop 120 poäng, Tuckers lilla kapells traditionella julkonsert var mer rock än jul och fick sammanlagt 160 poäng och nästnäst sämst var Kalle och Bengans julshow, den som inledde årets julkonsertkavalkad, på 177 poäng.
Nu är det över. Nu är det i stället dags att själv sjunga ”Stilla natt” allt vad man förmår – det kan slå alla julkonserter i världen.
God jul alla!