Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det krävs politiska beslut som gagnar de utvecklingsstörda

Omsorgen om kommunens utvecklingsstörda innevånare haltar, precis som underhållet av Gävles gator och torg.

Annons

Tidigare var all omsorg om våra utvecklingsstörda samlad i en förvaltning.

I landstingets regi, precis som den borde vara i Gävle kommun.

Det känns som om omsorgen försvinner mellan stolarna i en organisationsstruktur som bara kan glädja räknenissarna, men inte omsorgstagarna

Boende och daglig verksamhet är två väsentliga inslag i den utvecklingsstördes vardag, precis som skolan och fritiden är.

En gemensam värdegrund är ett avsnitt i kompetensstegen, en utbildningsinsats som riktar sig till omsorgspersonalen, som är och har varit mycket positiv. Det är viktigt att bli bemött på samma sätt oavsett var den utvecklingsstörde befinner sig i kommunen. Tyvärr är det inte lika på alla områden, frånsett utbildningen är det andra ledningsfilosofier på andra förvaltningar.

I dag koncentreras en stor del av den dagliga verksamheten till Eriksberg på Brynäs.

Nya gruppbostäder byggs men inte på ställen där FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) önskar. Man hemfaller åt att koncentrera det boendet till så få platser som möjligt i stället för en jämn fördelning över kommunen.

Skolklasserna blir större och blandningen av elever med varierande funktionshinder blir allt mer påtaglig och gör att ett bra lärande blir omöjligt.

Det måste tas politiska beslut i Gävle kommun som gagnar de utvecklingsstörda på bästa sätt, även om de är obekväma ur ett politiskt och ledningsperspektiv.

Europas kulturhuvudstad kommer att bli till stor glädje för oss Gävlebor, då tror jag att gator och torg kommer att rustas och fasader putsas, för det sägs att vi kommer att invaderas av nyfikna i en ofantlig ström av människor både från när och fjärran.

Gävle FUB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel