Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det lackar mot jul i vallonbruken


v
allonburken i Norduppland är julförberedelserna i full gång. Guiderna på Lövstabruk herrgård bjuder in allmänheten till visning redan i helgen.

Enligt gammal tradition bjöds alla brukets arbetare på jul hemma hos familjen de Geer. Det innebar att herrgården var full av gäster från juldagen och fram till tjugondedag Knut. Sedan fyra år tillbaka har den traditionen åter tagits i bruk.

– Alla brydde sig om varandra här, den värmen vill jag förmedla. Jag vill visa att jul kan vara mer än att bara köpa julklappar, säger Josephina Wesström Juhlin.

Tillsammans med Monica Danielsson guidar hon runt både grupper och allmänheten i de Geers julklädda herrgårdshem

– Vi vill att de som kommer hit ska få följa alla de olika julseder som fanns här.

Julgranarna är inburna och klädda, salongerna dukade med familjens finaste porslin och tomtar och ljusstakar uppställda. I princip alla familjen de Geers julprydnader och traditioner är framplockade.

– Karl de Geer som bodde här vid sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet hämtade hem inspiration från andra delar av Europa och gjorde det till en del av julfirandet här hemma, berättar Monica Danielsson.

Bland annat satt han själv alltid i en läderfåtölj i brukets skola på julafton och delade ut presenter till skolbarnen. Så sent som 1970 delade familjen fortfarande ut presenter, men då fick skolbarnen komma upp till herrgården istället. Och guiderna lovar små överraskningar även för årets gäster.

Mellan 10 och 15 grupper brukar komma till julvisningarna av herrgården varje år.

Vid julmarknaden kring andra advent och i dag, lördag, är huset dessutom öppet för allmänheten.

– Jag hoppas folk vill komma hit in och värma sig, säger Josephina Wesström Juhlin.