Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det märkvärdiga med Engeltofta

Grosshandlarens lilla gräddbakelse på Norrlandet får sin historia berättad i en ny bok.
Över tornet vajade en gång hakkorsflaggan!

Nu har jag tyvärr aldrig riktigt förstått vad som är så speciellt med Engeltofta förutom att utsikten är en massafabrik.

Och faktiskt. Det visar sig vara en ganska tunn dokumentation. Allt man kan säga om Engeltofta är egentligen inte mycket.

Som sommarvilla visserligen pampigare än allt annat längs Bönavägen. Men något storslaget byggnadsverk är det ju inte.

Tillbyggt och ombyggt, hårt renoverat. Klent för Gävleturismen att skryta med. Ett obalanserat, utstyrt schabrak som vakar uppblåst över något som knappt förtjänar att kallas badplats.

Fast jag kan gilla biten med att folket tog över direktörernas palats. Efter grosshandlarepoken och efter en tid som pensionat och lyxhotell (med Suprème de volaille en chaud froid på menyn) blev Engeltofta semesterhem för vanliga arbetarfamiljer. Senare kom det att ägas av Gävle kommun, det vill säga av Gävleborna själva.

Numera är dock ordningen återställd och anläggningen drivs av ett privat företag. Vilket boken inte glömmer att göra reklam för.

Arkitekten bakom Engeltofta-bygget 1882 är Gävles egen flitiga Erik Alfred Hedin. Grosshandlaren som lät bygga hette Kronberg.

Författaren Birgitta Lundblad avhandlar i respektfull ton familjerna som bott här och företagarna som drivit hotell- och restaurangrörelse.

Så får vi också veta hur de rika Gävlesläkterna levde inne i stan, samt en förteckning över deras ”frikostiga” donationer. Utrymmet räcker dessutom till att berätta om övriga pensionat på Norrlandet.

Jag gissar att det varit ett hårt jobb att få fram material. Det som presenteras verkar noggrant underbyggt, dock aningen obearbetat och ostrukturerat.

Eller så är Engeltofta inte mer inspirerande än så här.

Nazistflaggan då, hur var det med den? Vid ett tyskt flottbesök i Gävle strax före krigsutbrottet ordnades fest på Engeltofta. Befälet önskade enträget att hakkorsflaggan skulle hissas i tornet vilket också till slut skedde, skriver Birgitta Lundblad.

Men en engångsföreteelse alltså, inget vittnesmål om någon nazianstruken Gävledirektör.

Nej, det enda riktigt märkvärdiga med Engeltofta är nog att en av Sveriges främsta kvinnliga uppfinnare levde här i början av 1900-talet.

Gävletjejen Ninni Kronberg gifte sig som 18-åring med Engeltoftas ägare Erik Kronberg 1896. Äktenskapet varade nästan 30 år innan Ninni flyttade till Skåne för att fortsätta med sin påbörjade forskning om spraytorkat mjölkpulver.

Hon fick ett patent på tillverkning av torrmjölk – som la grunden till det som skulle bli Semper AB och en del av finansmannen Axel Wenner-Grens imperium.

Näringsfysiologen Ninni Kronberg fick även patent på ett degförbättringsmedel.

Hur mycket hon själv tjänade på sina uppfinningar är okänt. Men om vi ska tala monument – så ger ju mejeriinriktningen på hennes forskning onekligen den gräddvita husbakelsen på Norrlandet nya dimensioner.