Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya Sverige

I det nya Sverige platsar först och främst den som är rik, ung och framgångsrik. Är du sjuk och arbetslös ligger du däremot lite pyrt till.

Det kallas Darwinism à la borgerliga regeringen. Och går ut på precis samma sak som helt vanlig Darwinism. Den starkes överlevnad.

Men människan har utvecklats långt ifrån teorierna om den starkes överlevnad. I stället för att lämna den som är svag åt sitt öde tror svensken mer på det här med socialförsäkringssystem och a-kassa. Det blir liksom trevligast så. För alla. Eftersom det inte går att vara helt säker på att vi inte själva en dag står där sjuka och arbetslösa. Och för att det faktiskt är det enda anständiga att göra, att inrätta skyddsnät i samhällsstrukturen som gör att vi landar mjukt om vi någon gång har oturen att falla. Vilket alla kommer göra, om vi bara får leva nog länge.

Nytt år, nya tag. Runt om Sverige har vi firat in det nya året. Men för 70 000 svenskar innebar det där tolvslaget att de snart passerar regeringens 180-dagarsspärr i sjukförsäkringssystemet. Den som innebär att runt 25 000 människor kommer att utförsäkras under årets första halvår. Och för de som hamnar utanför riskerar socialbidraget bli nästa stopp på vägen i det blå Sverige. Det är så vi bestämt att vi ska ha det.

70 000 kan förstås tyckas vara rätt så få individer. Och anledningen till att de sparkas ut ur systemet är att systemet anses stimulera de sjukskrivna till arbete. Men den som är sjuk är sjuk. Alldeles oavsett vad den borgerliga regeringen vill. Inget system kan ”stimulera” människor så till den milda grad att det helar kroniska sjukdomar och exempelvis cancer.

Men det bekommer inte regeringen. Människor kommer att falla ur systemet. Majoriteten av dem kommer inte att stimuleras till att bli friska. De kommer att fortsätta vara sjuka.

Särskilt värdigt är det förstås inte. Men tydligen däremot stimulerande. Det är så det nya Sverige ser ut. Ett samhälle där Darwin är mer närvarande än solidariteten. Tyvärr. Ja. Och gott nytt år och lycka till förstås. Till alla er som hade oturen att bli sjuka eller arbetslösa. Hälsar regeringen vänligt, får vi förmoda.