Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det okända i det välkända

/

Ända sedan 80-talet har Stadsvandringarna varit ett återkommande sommarinslag i Gävle. Flera hundra vandringar har det blivit, med åtskilliga tusen deltagare.

Annons

Nu i onsdags var det trefaldig säsongsfinal, i centrala Gävle, på Brynäs och
i Rörberg.

Gävlebor som följde byggnadsantikvarie Klara Wirdby i hasorna genom stadsdelen Brynäs. Vi fick med oss hem iakttagelser och kunskaper om den mäktiga Brynässkolan, stadsdelens landmärke där uppe på höjden. Vi tog till oss tankarna bakom kvarteret Mejseln där de bäst lottade arbetarfamiljerna kunde ta sig ett bad i eget badrum. Vi lärde oss se lamellhusen på Väpnargatan med sina tidstypiska byggnadsdetaljer ur ett nytt perspektiv. Och vi fick höra historien om egnahemsbebyggelsen på Lysgatan och Vegagatan.

i processionen var gamla Brynäsbor, förstod jag efter ett tag. Mina band till stadsdelen daterar sig till en kort period på sjuttiotalet, i en hyreslägenhet på just Vegagatan. Den tiden satte inga större spår. För mig var mycket nytt och spännande.
Min hustru Lisa däremot sög i sig intrycken med helt andra förtecken. Det här var hennes barndoms tassemarker, hon återsåg med skräckblandad förtjusning trädgårdarna som Eriksbergsgatans ungar brandskattade på frukt, kom ihåg människor som flyttat ut och in och såg med ett visst vemod på gatornas förvandling. Vart tog alla kvartersbutikerna vägen?

Lisa som nostalgisk återblickare – två ganska typiska kategorier bland alla dem som dras till somrarnas stadsvandringar. Vägledda av entusiastiska guider som mer än gärna delar med sig från sina favoritområden traskar Gävlebor och tillfälliga besökare runt i kända och okända miljöer.
Stadens framväxt och kulturhistoria i smakfulla paket, kompletterade med en och annan personlig braständare. Det är väl stadsvandringarnas idé och särprägel?
Det är bland annat därför jag väldigt gärna ser att Arbetarbladet fortsätter sitt engagemang som medarrangör. För 106-åriga Arbetarbladet står ju inte bara för lokal nyhets- och opinionsförmedling. Vi är en del i samhällets liv och samtal. Vi deltar i debatten, vi tar ställning i olika frågor. Och vi bidrar gärna i arbetet med att öka kunskapen om och förståelsen för den stad vi nu lever i.


redaktionschef och ansvarig utgivare
Tel. 026-15 93 98
sven.johansson@ arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons