Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det pyr i paradiset

/
  • OJ, OJ, OJ. Stämningen är spänd av flera skäl än den kommande utflykten till naturen och Hotel Paradiset. Kanslirådet Johansson (Sölve Hellström) har haft dambesök (spelad av Nina Saunamäki) i hemmet under sin hustrus frånvaro.
  • UTSPEL OCH ”TJÄDERSPEL”. Riksdagsmannan Adele Hammarskjölds (Inger Marcusson) utspel, att avslöja kanslirådets (Sölve Hellstrand) och överkanslirådets (Peter Iller) älskogshelger, tas inte väl emot på ministeriet.
  • FÖRSPEL. Charlotte Larsson (Inger Kvist) lovar assessor Wiik (Anders Asp) med en kyss under älskogshelgen i Snoksjö.

På lördag förvandlas Stackbo station i Valbo till Hotel Paradiset i Snoksjö. Det vill säga ”ministeriets” bästa älskogstillhåll – och riksdagsmannen Adele Hammarskjölds bästa utspel i form av skandalrapporten ”Älskogslivet i naturen”. Om just ministerns och rådens leverne i naturen.

Annons

På lördag går teater- och Stackbo Station-profilen Erik G Wesslunds dröm om lustspelet Hotel Paradiset i uppfyllelse.

Den har väntat länge på sin publik, för Erik har inte trott det vara möjligt med så många scenbyten på stationens lilla scen.

Men på lördag är det dags. Och för första gången på 15 uppsättningar kan Erik G luta sig tillbaka i sin (egen) stol i publiken och njuta av hur Stackbos amatörteaterensemble och vännen, regissören och skådespelaren Börje Wallén förvaltat hans dröm.

Det är tidigt 30-tal och dörrarna hos kanslirådet slår, entréerna avlöser varandra, och Börje Wallén sitter på tredje rad och än applåderar, än fnissar.

Kanslirådet Johansson (spelad av Sölve Hellström) är sen till jobbet och i hans ämbetsrum väntar kontorsassistenten, och senare assessor Wiik, en kanslist Larsson, och överkanslirådet Von Flught. Än talar de, än sjunger de, än kråmar de sig – under ackompanjemang av Diamond Duos Rasmus Diamant och Alexander Lindström (födda på 1980-talet).

Stämningen är spänd av flera skäl än den kommande helgens utflykt till naturen och Hotel Paradiset, ty kanslirådet Johansson har haft dambesök (spelad av ”naturgodiset” Nina Saunamäki) i hemmet under sin hustrus frånvaro. Kanslirådet har tappat nycklarna, som hans återvändande hustru låtit meddela att hon är på väg att hämta på ministeriet.

Det smäller allt snabbare i dörrar och repliker och man undrar om fru kanslirådet och naturgodiset kommer att mötas. Ty även naturgodiset befinner sig på ministeriet. För att lämna tillbaka…

Ensemblen består av förutom de två diamanterna fem damer och åtta herrar, varav en är scenarbetaren och scenvärden Georg Hansson. Som vanligt serveras det kaffe mellan första och andra akten med dopp som, också som vanligt, bakats av Valbos föreningsliv.

Det enda som inte är som vanligt är speldagarna, vilka i år är enbart lördagar och söndagar – och förstås att Erik G endast är publik.

Om Börje övertagit Erik G:s roll som Stackbos regissör – och dennes stol?

– Det får vi se, sa Börje i går kväll och såg lurig ut.

– Det är att uppdrag på livstid fastslog Inger Marcusson torrt innan hon tog scenen i besittning som riksdagsman Hammarskjöld, och den som på grund av sin rapport kommer att tvingas säga nej till Lindman (spelad av Hedesundasonen Torbjörn Lund från Stockholm och Lurberget i Hedsunda) och hans erbjudande om älskog i naturen...

Mer läsning

Annons