Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska bli lättare att hitta kontaktpersoner

Det är svårt att hitta kontaktpersoner till funktionshindrade i Hofors. Men flera nya intresseanmälningar gör att situationen ser ljusare ut.

Som Arbetarbladet berättade om tidigare i veckan är det svårt att hitta kontaktpersoner till funktionshindrade. Flera har fått vänta i flera år på en lösning, och Hofors kommun rapporterar till länsstyrelsen om tre fall där de brutit mot LSS, lagen om stöd och service.

Anledningen är att det är svårt att hitta kontaktpersoner.

Bland annat är det en brukare som tio år efter beslut om kontaktperson ännu inte har någon.

– Men det behöver inte betyda att personen har varit utan en så länge. Flera kan ha varit inne, men att det av olika skäl inte har fungerat. Jag vet att det har funnits sådana problem, säger Håkan Sunesson vid LSS-enheten.

Sedan rapporten lämnades till länsstyrelsen har dock några anmält intresse för att bli kontaktpersoner, varav två har skrivit på för att bli detta. Kommunens annonsering i media har alltså gett resultat.

– Sen gäller det att sätta samman rätt kontaktperson med rätt brukare.

LSS-lagen ger vissa funktionshindrade rätt till en kontaktperson som har i uppgift att, mot ett visst arvode från kommunen, följa med och delta i fritidsaktiviteter, underlätta för sociala kontakter och ge råd och stöd i vardagssituationer.