Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska bli lättare att upptäcka tveksamma läkare

Det ska bli lättare att kontrollera läkares bakgrund innan de anställs.

Efter påtryckningar från bland annat Landstinget Gävleborg skyndar Socialstyrelsen nu på ansträngningarna att skapa ett gemensamt nordiskt register.

Det var i maj i år som Landstinget Gävleborg skrev till Socialstyrelsen och efterlyste bättre möjligheter att kolla upp läkare och annan sjukvårdspersonal som används. Och då även läkare som kommer från andra länder.

Skadade patienter

Bakgrunden var att det då avslöjats att en läkare som förlorat sin rätt att arbeta som ortoped i Norge – efter att ett stort antal patienter kommit till skada – hade fått jobb på Hudiksvalls sjukhus där hon kunde operera vidare.

Landstinget Gävleborg hade inte på något sätt kollat upp läkarens bakgrund men även om de hade försökt hade det varit svårt att få tillgång till de norska uppgifterna. Men nu kan en ändring vara på gång.

Socialstyrelsens generaldirektör träffade nyligen sina motsvarigheter i de övriga nordiska regeringarna och de kom då överens om att skapa ett nytt gemensamt webb-baserat register som man lätt ska kunna söka i. Där ska finnas uppgifter om vilken behörighet läkare och annan sjukvårdspersonal har och om det finns några inskränkningar i den.

Innan registret kan börja användas krävs dock bland annat en förordningsförändrig som regeringen måste besluta om.

Jobbar intensivt

– Vi jobbar intensivt med det här. Det här är en fråga som diskuterats länge men efter att vårdgivare bett oss att agera har vi skyndat på arbetet, säger Anders Printz, avdelningschef på Socialstyrelsen.