Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska vara en vindrufs-roman i vår

Bokutgivningen under våren når sällan samma nivåer som på hösten. De stora namnen är främst utländska – Assia Djebar, Paul Auster och Marie Darrieussecq. Bland debutanterna syns en filmregissör, Johan Kling.

 

Vindrufsiga snygga författarinnor på stranden – kanske är det bland författarporträtten man hittar den tydligaste trenden i förlagens vårkataloger.

Men intressanta titlar saknas inte. Franska Marie Darrieussecqs nya roman ”Tom är död” orsakade en livlig debatt när den kom ut i Frankrike. I jag-form skriver hon om en mor vars fyraochetthalvt-åriga son dör i en plötslig olycka. Tio år senare skriver hon ner sina minnen av honom.

Boken nominerades till Goncourt-priset förra året, men fick också hård kritik på flera kultursidor. Hur mycket får man hitta på om det värsta tänkbara, om man själv inte utsatts?

– Att jag, en lycklig mor med friska barn, ”roar mig med” att föreställa mig det värsta har chockerat. Men det har alla föräldrar gjort, alla har lutat sig över vaggan för att kontrollera barnets andetag, berättade Marie Darrieussecq nyligen i en intervju i tv-programmet ”Kobra”.

En annan omtyckt utländsk författare är Siri Hustvedt, aktuell med romanen ”Sorgesång” i maj, om ett syskonpar med liknande bakgrund som hon själv.

När deras norskfödda far dör hittar de ett brev från faderns tid i Minnesota under depressionen – en ledtråd till faderns livsval och handlingar.

Siri Hustvedt är född i Minnesota av norska föräldrar och bor i dag i New York tillsammans med maken och författaren Paul Auster – också aktuell i vår.

Filmregissören Johan Kling fick stor uppmärksamhet för debutfilmen ”Darling”, i vår gör han ny debut – som romanförfattare. ”Människor helt utan betydelse” utspelar sig i Stockholms hippaste mediekretsar och kommer i februari.

Ytterligare två debutanter med anknytning till medievärlden är DN-krönikören Hanna Hellquist, med ”Karlstad zoologiska” och bloggfenomenet Alex Schulman, med ”Skynda att älska” – båda med berättelser om sina fäder.

Den mest udda titeln bland vårens debuter har journalisten Kalle Dixelius roman ”Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson”, som utspelar sig i ett framtida samhälle där litteratur är förbjuden.

(TT Spektra)