Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det spelar roll

Det brukar heta att de olika politiska partierna i Sverige numer är så pass lika att det mest blir till en grå sörja i mitten. Inte minst undertecknad har klagat över detta. Men de tal som hålls på Almedalens scen denna politikervecka är tydligt partiideologiska. Vilket är riktigt hoppingivande inför den kommande valrörelsen.

Inte minst Stefan Löfven tydliggör detta. Det tal som socialdemokraternas partiledare håller på söndagsförmiddagen hade nämligen aldrig kunnat hållas av en moderat partiledare.

För Stefan Löfven är tydligt socialdemokratisk i sitt tal. Han talar om lika livschanser. Om en rättvis fördelning av resurser, makt och möjligheter. Hur skolan måste präglas av jämlikhet för att bygga ett bättre samhälle för alla. Hur det kräver ökade resurser för att inte några elever ska hamna utanför. Han talar om solidaritetens styrka. Han talar om att Sverige behöver en feministisk agenda och lovar stopp för delade turer och ofrivillig deltid. Och han lovar att återupprätta arbetsmiljöns status och stoppa missbruket av visstidsanställningar.

Men det som verkligen gör att jag tänker att detta, detta är socialdemokrati, och att detta är något som inget annat parti, än kanske Vänsterpartiet, hade kunnat säga; det är när Stefan Löfven lyfter frågan om internationell solidaritet. Han talar om de dryga tusen personer som i maj i år dog när taket rasade in i en textilfabrik i Bangladesh. Att de dog för att de kläder vi köper ska vara så billiga som möjligt. Stefan Löfven säger att han inte vill få oss att sluta köpa kläder, men att han vill skapa ett globalt handslag mellan arbete och kapital. Att han vill kämpa för att företag världen över ska erkänna löntagares rätt att organisera sig, för arbetsrätt, för utveckling och för välfärd, och han tror på företagens rätt att leda och fördela arbetet. Med en socialdemokratisk regering lovar Löfven att Sverige ska bli en röst för en internationell Saltsjöbadsanda.

Och det mina vänner, det är något ni aldrig kommer att höra Fredrik Reinfeldt säga.

Vår statsminister citerade istället i positiva ordalag en hamburgerkedjas reklamfilm under sitt Almedalental.

Det är skönt att konstatera. Det är trots allt skillnad på parti och parti.

Anna Norling