Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det sups lika mycket i dag”

/
  • LOPPIS. Lasse Wennman, ordförande Karin Hagman och Bosse Rodin tömmer IOGT-NTO Gävle 21:s ordenshus i Strömsbro på det som ska säljas på loppis på Lillgården i helgen. Fastigheten är såld till befintliga bofasta hyresgäster och ska bli privatbostad och föreningslokal för övriga hyresgäster.Foto: Jenny Lundberg

Annons

Men vad skönt att allt äntligen är klart!”

Så startade dagen för IOGT-NTO avdelning 21:s ordförande Karin Hagman i går.

Riktigt över, är det dock inte förrän de nya fastighetsägarna tagit över, och innan dess – kommande helg – ska inventarier och annat smått och gott säljas på loppis.

Men, nån sorg känner de inte, de 200 medlemmarna.

– Vi har inte haft någon egen användning för fastigheten på länge utan hyrt ut lokalerna till olika föreningar, berättar Karin Hagman, så det här känns bara bra.

Snabba fötter och starka armar bär ut kartonger och möbler för vidare transport till avdelningens Lillgården på Norrlandet, där loppisförsäljningen sker nu i helgen.

”Nu är det slut på gamla tider”, sjunger medlemmen Bosse Romin, samtidigt som han synar diverse tingestar innan dessa packas ner i flyttkartonger.

Men den här ”34:an” ska inte i himlen in. Den ska bli privatbostad och föreningslokal, för befintliga hyresgäster. Fastigheten har förresten vare sig nummer eller gatu- och kvartersskylt. Bara sin ingång.

– Gatan heter Brännerigatan, och det passar liksom inte så bra, säger Karin menande.

Avdelningen är en sammanslagning av tre avdelningar, Strömsbro, Fridhem och Gävle, som var IOGT-NTO:s 21 avdelning i landet när den bildades 1890.

Fyra år senare bildades Strömsbroavdelningen – som var störst på 1940- och 1950-talen – såsom den 1 948:e i ordningen.

Efter en långvarig nedgång ökar nu medlemsantalet igen – i hela landet. Intresset för medlemskap är så stort att avdelning 21 får nya medlemmar varje vecka.

– Det sups lika mycket i dag som när landets första nykterhetsförening bildades i Göteborg 1879, säger Karin och berättar att avdelningen passerade 200-strecket vid senaste årsskiftet.

– Ja, tiderna förändras, säger Karin, och medlemmen Lars Wennman – som nyligen värvat ett 30-tal nya medlemmar från invandrarföreningen Ifi – skjuter in ”Man sitter inte längre runt ett bord och umgås”.

Avdelningen kommer nu att ha Lillgården och sin stuga i Hemlingby som hemvist, och hyra lokaler vid större arrangemang.

De 800 000 kronor som fastigheten sålts för tillfaller IOGT-NTO:s centrala kassa, enligt regelverket för rörelsens fastighetsägande.

När avdelningen lämnar Skolgatan 9, som är fastighetens postadress, tar medlemmarna även farväl av en stor frivillig arbetsinsats, eftersom det var medlemmar som byggde den första huskroppen på Brännerigatan i början av 1900-talet.

Det var även medlemmar som startade Strömsbros första bibliotek, i samma lokaler. Men, som sagt, i‑dag möts medlemmarna ute i samhället. Som 6 november, då avdelningens invandrarkvinnor gör en bussresa till Stockholm och Nordiska museet.

Mer läsning

Annons