Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det svajar kring dagkirurgin och operationshuset

Dagkirurgin i Sandviken blir kvar men kommer inte längre att drivas av landstinget –det är ett av resultaten av budgeten som röstats igenom.
Hur beslutet kommer att påverka planerna på ett operationshus i Gävle är ännu oklart.

Dagkirurgin i Sandviken kommer vara kvar – men den ska drivas i alternativ driftsform, det vill säga av exempelvis privata företag eller personalkooperativ.

Det är en av förändringarna som ska genomföras efter att oppositionens budget röstades igenom i landstingsfullmäktige.

Dagkirurgin i Sandviken har länge varit hotad och efter ett effektiviseringsförslag som presenterades i augusti pekade allt återigen på att kirurgin skulle försvinna från kommunen om några år.

I stället skulle en ny operationsbyggnad byggas i Gävle dit även dagkirurgin skulle flytta.

Hur beslutet om att behålla dagkirurgin i Sandviken kommer att påverka planerna med operationshuset är i dagsläget oklart.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark understryker att det sedan tidigare finns med i uppdraget från landstingsstyrelsen att titta på alternativet att ha dagkirurgin i Sandviken kvar samtidigt som man bygger ett operationshus i Gävle.

– Jo, det gör de nog. Men precis hur är svårt att säga i dag. Det blir en politisk diskussion, säger Svante Lönnbark.

– Det kan jag inte svara på just nu. Det finns säkert de som kan vara intresserade, men vi har ju inte haft anledning att sondera marknaden tidigare, fortsätter Svante Lönnbark.