Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det svajar kring dagkirurgin och operationshuset

Dagkirurgin i Sandviken blir kvar men kommer inte längre att drivas av landstinget –det är ett av resultaten av budgeten som röstats igenom.
Hur beslutet kommer att påverka planerna på ett operationshus i Gävle är ännu oklart.

Annons

Dagkirurgin i Sandviken kommer vara kvar – men den ska drivas i alternativ driftsform, det vill säga av exempelvis privata företag eller personalkooperativ.

Det är en av förändringarna som ska genomföras efter att oppositionens budget röstades igenom i landstingsfullmäktige.

Dagkirurgin i Sandviken har länge varit hotad och efter ett effektiviseringsförslag som presenterades i augusti pekade allt återigen på att kirurgin skulle försvinna från kommunen om några år.

I stället skulle en ny operationsbyggnad byggas i Gävle dit även dagkirurgin skulle flytta.

Hur beslutet om att behålla dagkirurgin i Sandviken kommer att påverka planerna med operationshuset är i dagsläget oklart.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark understryker att det sedan tidigare finns med i uppdraget från landstingsstyrelsen att titta på alternativet att ha dagkirurgin i Sandviken kvar samtidigt som man bygger ett operationshus i Gävle.

– Jo, det gör de nog. Men precis hur är svårt att säga i dag. Det blir en politisk diskussion, säger Svante Lönnbark.

– Det kan jag inte svara på just nu. Det finns säkert de som kan vara intresserade, men vi har ju inte haft anledning att sondera marknaden tidigare, fortsätter Svante Lönnbark.