Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det svenska skyddsnätet fungerar inte längre

Karin Hallqvist i Gävle pekar på en mängd motstridigheter i det som sägs vara vårt gemensamma skyddsnät.

Annons

Hur länge ska Sverige som vill vara föregångsland släpa efter tiden? Sverige vill ge sken av att landet har ett av världens bästa/kanske bästa skyddsnät när något händer. Någon blir sjuk, arbetslös, änka/änkling, mister föräldrar och så vidare.

Reglerna är statiska och det individuella som sägs ska vara ledordet för att hjälpa människor är inte annat än ett ord.

Människor klumpas samman i grupptillhörigheter och förväntas följa de mallar som någon satt upp. Allt utgår från det ”svenska folkhemmet” som i verkligheten försvann på 60-talet, något både politiker och tjänstemän missat.

Varje gång det händer är det någon talesman för någon offentlig sektor som uttalar sig att det är ändringar på gång, men det har vi hört i årtionden nu.

* Flytta dit du får jobb, men hjälp får du först när du är över 25 år.

* Arbetsgivarna behöver bara lova tre månaders jobb, men det krävs tolv månader för att komma in i systemet med A-kassa.

* Du är sjuk säger läkaren men då säger försäkringskassan att du är bara sjuk för det jobb du har, inte annars.

* Behöver du hjälp med barnen kan du överlåta dina föräldradagar på någon nära anhörig. Men det gäller bara om du är frisk och har jobb. Inte när du behöver hjälp.

Det är bara försämringarna som går fort och de går så fort att de tjänstemän som det berör hinner eller orkar inte uppgradera sig utan lämnar felaktig eller dubbeltydig information.

Man måste vara både frisk, mycket väl insatt och kunna tala och förstå svenska på en hög nivå för att inte bli vilseledd i det svenska systemet.

Gävle

Mer läsning

Annons