Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vackra åldrandet fångat i porträttutställning

Scarfen hänger käckt om halsen, de mörkröda nya glasögonbågarna ger kontrast och till slut hittades även läpptstiftet som gav kompositionen en sista touch. Ingrid Pettersson, 94 år, är en av sjutton gamla som porträtterats i en fotoutställning på vård- och omsorgsboendet Humana Södra Centralgatan.
– Det var en trevlig upplevelse att bli fotograferad, säger hon.

Att gestalta det vackra åldrandet har varit syftet med utställningen. Personalen har tillfrågat de boende och deras anhöriga. Bland de porträtterade finns både dementa och sådana med bibehållen klarhet trots hög ålder.

För fotografen Victor Falk är det här andra uppdraget för Humana. Tidigare i år har han porträtterat boende i Kungsbacka och i januari blir det en ny fotosession. Det viktiga för honom är att undvika skolfotokänslan.

– Jag har först ägnat tid att prata med dem för att minska deras nervositet och skapa en mer lugnare och avspänd atmosfär. För en del kan det kännas läskigt att sitta i ett mörkt rum när det blixtar, säger han.

– När jag fotograferat har de fått berätta om sina liv, sin barndom och om Gävle och bocken förstås. Jag tycker att jag fått fram det ungdomliga i var och en och det jag mest lärt mig själv är att inte vara rädd för åldrandet.

Ett av ålder fårat ansikte bär alltid på en historia, där kan rymmas både sorg och glädje. Utställningen månar om de avbildades integritet och porträtten är inte påträngande. Totalt hänger 25 bilder i samlingssalen på sjunde våningen i Humans äldreboende.

Fem av bilderna föreställer Göran Johansson, 82 år. Vid ingången till samlingssalen står han i helfigur i mörk kostym. Han ger ett tufft intryck.

– Det finns detaljer i bilderna som jag inte är nöjd med. Men alla andra här tycker att bilderna blev så fina så jag får väl tro på dem då.

– Men du den här blev riktigt bra, säger Göran Johansson när jag visar bilden i min kamera på honom vid hans porträtt.

Birgit Strid fyller 91 år i februari. Hon poserar gärna för ny fotografering bredvid sitt porträtt.

– Det här var första gången man fick vara fotomodell – och förmodligen sista också, skrattar hon.