Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det var i ZTV som allt började

Jag minns hur jag under den andra halvan av nittiotalet spenderade mina fjortiseftermiddagar med att frenetiskt zappa fram och tillbaka mellan ZTV och MTV i jakt på ”låten för tillfället”. Den aktuella veckans favorit, som veckan senare var helt sönderlyssnad. Offsprings ”No self esteem”-94, En Vouges ”Don’t let go”-96, Verves “The Drugs Don’t Work”, -97, Anouks ”Nobody’s Wife” -98, vad som helst med Aerosmith, när som helst. Och så vidare. Zapp, zapp, zapp, zapp. En klunk O’boy, en tugga på smörgåsen gjord på Skogaholmslimpa. Zapp, zapp, zapp.

Jag kommer ihåg besvikelsen när det spelades två dåliga låtar på båda kanalerna och bestörtningen när man hade lyssnat på en halvbra låt, glömt av att zappa över och därmed missat en jättebra låt. Det hände sällan. Tonåringar har en väldigt distinkt rädsla för att missa någonting och ofta var just den rädslan räddningen i dessa fall. Ibland satt man beredd med videoinspelning, som åttiotalets blandband fast med bild. Man kunde på så vis lära sig ”Men in black”-dansen utantill. Och visst sticker det till lite grann, någonstans där värdigheten sitter, när jag tänker på att vi stod där framför teven och dansade. Spolade tillbaka och dansade igen. Och Will Smith sjöng “Let me see ya just bounce it with me, just bounce with me. Just bounce it with me come on (bounce with me)”. Jag var 16 år gammal.

ZTV representerade min generations tonår. ZTV skapades för min generations fjortiscravings. En kanal för ungdomar med musiken som utgångspunkt. Men vi satt även klistrade framför ”Knesset” med en väldigt ung Kristian Luuk som programledare och senare, en väldigt attraktiv Erik Haag. Och sketcher med relativt okända Olle Sarri och Jonas Leksell. Under tjugohundratalets början var det busprogrammet ”Pyjamas” med Peter Magnusson och David Hallenius som var favoriten. Långt mycket roligare än vad något ”Hey Babberiba” någonsin var. Då hade jag hunnit flytta hemifrån. Och med min syster som sällskap vred vi oss av skratt i soffan när ”Pyjamas” var igång med sina dolda kameror och underhållande bus. Det var i ZTV som allt började, för många.

ZTV känns lite som en gammal skolkamrat. Någon jag umgicks mycket med förr i tiden och som jag nu inte har träffat på evigheter. En skolkamrat som har blivit väldigt annorlunda (sedan ZTV och Kanal 6 bytte programplats) och som jag har glidit ifrån. Men ändå någon som jag fortfarande tänker på ibland med ett nostalgiskt leende, eftersom vi hade så många fina stunder ihop. I september 2010 kommer ZTV att upphöra. Det är slutet på en era. Det är 80-talisternas ungdomsdöd. Nu är vi vuxna.

Minna Jonsson