Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dietistens råd: Ät hamburgare max en gång i månaden

/
  • SER TILL HELHETEN. Birgitta Nordlander, dietist på Landstinget Gävleborg, tycker att det är okej med färdigmat emellanåt om man ser till att komplettera den med frukt och grönsaker. ”Jag vill inte ge folk dåligt samvete”, säger hon.

Dietisten Birgitta Nordlander tycker att hamburgare, pizza och kebab ska vara sällanmat, max en gång i månaden. Men hon vill inte ge folk dåligt samvete.
– Att köpa färdiga portionsrätter är bättre än att inte äta mat alls eller att bara koka makaroner och äta med ketchup, säger hon.

Annons

Birgitta Nordlanders jobb i landstinget Gävleborg handlar om matens betydelse för hälsan. När hon arbetar med anorexisjuka är mat skillnaden mellan liv och död. Men fel mat kan också ge oss sjukdomar, näringsbrist och bidra till att vi måste ta mediciner.


För henne är det helheten som är viktig, att folk äter varierat över en veckas tid, och att de framför allt äter regelbundet, flera måltider varje dag.
– Generalfelet många gör är att de inte äter regelbundet. Man äter för lite frukost, slarvar med lunchen och äter för mycket på kvällen. Då riskerar man övervikt och besvär med magen, säger Birgitta Nordlander.
Hon förespråkar färsk lagad mat, men tycker att fettsnål färdigmat är okej, om den kompletteras med grönsaker, bröd och mjölk för att ge rätt näring.


Däremot borde vi inte äta hamburgare, kebab eller pizza oftare än en gång i månaden.
– Oftast äter folk det med dipp, ketchup och läsk och då kan ett hamburgermål bli lätt bli 1 130 kalorier och då är det som två måltider, säger hon.
Hennes tips är att lägga till något bra i varje måltid, som lite rårivna morötter och knäckebröd. Vuxna människor behöver enligt Livsmedelsverkets kostråd äta ett halvt kilo grönsaker och frukt varje dag.

Mer läsning

Annons