Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital konstskatt

/

Annons

Googles projekt att scanna in hela världslitteraturen är inte oproblematiskt, som vi har skrivit om på dessa sidor tidigare, men det nyss avtäckta Google Art Project är svårare att invända mot.

Genom en teknik som liknar webbjättens Street view, kan alla som har en bredbandsuppkoppling nu strosa runt i 17 av världens största konstmuseer. Om ett verk ser intressant ut, kan man klicka sig dit och se det i inzoomning samt läsa på om verket och konstnären.

Häftigast är de så kallade ”Gigapixelverken”, där varje museum har fått välja ut ett konstverk som har fotats av Google med en fototeknik som tillåter över sju miljarder pixlar. Inte ens på plats, med blotta ögat, kan man komma så nära varje penseldrag och spricka i färgen på de stora mästerverken.

Vissa irritationsmoment finns, som att det är bökigt att ta sig runt och att allt inte finns tillgängligt, men om Google Art Project fortsätter att växa kommer satsningen bli något av det mest spännande som har hänt konstvärlden på länge.

Inte minst har projektet en hög demokratifaktor, genom att öppna upp portarna till konstskatter som har varit avlägsna såväl geografiskt som ekonomiskt för, säg, en spirande konstnär i Gästrikland. Men att kunna vandra runt i museerna digitalt ökar samtidigt bara lusten att göra resan på riktigt – IRL, så att säga.

KE

Mer läsning

Annons