Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital orgel är bättre

Annons

Med anledning av beslutet att renovera Staffans kyrkas orgel för i nuläget 4,5 milj kr är jag tacksam för att röster höjs däremot, från bl.a POSK samt Inger J insändare i Arbetarbladet och som jag förstått även i bloggvärden. I mitt parti och såsom ersättare i Staffans kyrkoråd har jag hela tiden varit och är fortfarande kritisk till beslutet. Detta förslag väcktes redan under den förra mandatperioden och är således inte en fråga som nuvarande kyrkoråd styrt över.

I förra året fick vi möjlighet att yttra oss inför beslutet då anbudsförfarandet så krävde. Då lämnade vi en anmodan till Kyrkonämnden att avvakta med beslut då den ekonomiska situationen var så ansträngd att ett antal tjänster skulle dras in i den Kyrkliga Samfälligheten inför 2013. Kyrkonämnden gav då i uppdrag att en utredning med tre alternativ för renovering av orgeln skulle göras. Helrenovering såsom beslutet nu fattats, en mindre genomgång och renovering av orgeln så att den skulle vara spelbar, alternativt inköp av en digital orgel.

Den här utredningen lämnade väl ett och annat att önska för att kallas utredning. Dock lämnades förslaget såsom nämnts, från kyrkorådet, till Kyrkonämnden, som fattade beslutet trots att vi troligen inte erhåller ett kyrkoantikvariskt bidrag på drygt 1 milj.kr. Undertecknad har förordat en digital orgel i diskussionerna som föregåtts i kyrkorådet detta har då starkt ifrågasatts att det skulle vara möjligt, den skulle bl a inte passa i n i miljön, dock fanns det med som en möjlighet i svaret från Länsstyrelsen.

Det finns resurser att anlita som får denna att passa in. Utbudet på digitala orglar är stort idag kvalitén hög och pris bilden en helt annan än renovering, alltså mycket lägre. Idag finns de installerade digitala orglar både i Bomhus församling och i Ovansjö församling och musiken flödar där faktiskt! Dock är det ju så bland de lärda i ämnet att de inte ser detta som ett acceptabelt instrument här.

Min ståndpunkt är att det är en stor del av våra gemensamma medel, som medlem i Svenska kyrkan ,som nu ska användas till ett instrument, som av en liten omfattning människor kommer att lyssnas till. Man behöver också se detta realistiskt, att det inte stannar vid ovan nämnda summa, då ju ett återkommande arbete vad gäller underhåll och service också föreligger. Det är i sig viktigt att människor ska kunna lyssna till denna typ av orgelmusik, men vägen är inte lång till Heliga Trefaldighets kyrka., med sitt rika utbud av musik.

Jag är medveten om att de 4,5 milj kr inte räcker långt vad gäller löner för fler anställda, men jag tror heller inte att antalet nya medlemmar ökar i någon drastisk takt med denna orgelrenovering. Vad ska vi då använda pengarna till ? De är ju som sagt gemensamma ,så i den kyrkliga samfälligheten finns det tror jag bl a ett stort diakonalt behov av möten med alla våra församlingsbor, eller för att citera Inger J:s insändare ,”Trodde aldrig att kyrkan skulle välja det materiella istället för människan”.

Till er ledande politiker och tjänstemän ber jag, ompröva ert beslut ni har ju gjort det en gång tidigare, och installera en digital orgel istället. Men om prestigen går i första hand, kan jag föreslå att det vid invigningen av denna orgel med guld och galoner, spelas en parafras på Erik Saades ”I will be popular” till er ära!

Anders Markevall
Ersättare i Staffans kyrkoråd
Socialdemokrat

Mer läsning

Annons