Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dike i Strömsberg kan vara ett miljöbrott

/
  • MILJÖBROTT? Diket mellan kulverten och Tämnarån ska ta bort vatten som hotar byggnaderna. Men nu är Strömsbergs industriminne åtalsanmälda då de inte anmälde grävningen till kommunen.

Tierps kommun har åtalsanmält Strömsbergs industriminne för brott mot miljöbalken. Detta sedan föreningen grävt ett dike och lagt upp massor på marken som kan vara förorenade.

Annons

Grävningen mellan kulverten vid kolhuset och Tämnarån gjorde Stiftelsen Strömsbergs industriminne för att åvatten läckt in i kulverten, vilket orsakat skador på masugnen. Vid ett möte med kommunen sade en företrädare för stiftelsen att de tagit bort fyllnadsmassor i diket som en tidigare ägare lagt dit. Då massorna lagts dit efter att bruket avvecklats, och då de såg att massorna bestod av jord, sten och singel, utgick de från att de inte var förorenade.

Inte en susning

– Det var material som kom utifrån, det vore skillnad om det varit slagg. Och vi hade inte en susning om det här med strandskyddsdispens, säger Urban Tjäder, vice ordförande i stiftelsen.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Ylva Lestander säger att en del av anmälan gäller att stiftelsen undanlåtit att anmäla till kommunen att de skulle gräva diket. Detta trots att länsstyrelsen funnit att området är förorenat av arsenik och metaller sedan den gamla brukstiden.

Vad skulle ni gjort om de anmält grävningen?

– Gjort ett föreläggande om försiktighetsåtgärder eller sagt att det inte är möjligt, svarar Lestander.

Kommunen kräver en plan

Strömsbergs industriminne anmäls också för att de inte sökte strandskyddsdispens för grävningen. En tredje punkt gäller uppläggandet av grävmassorna på olika fastigheter. Parallellt har kommunen förelagt stiftelsen att upprätta en provtagningsplan för massorna.

Också ägaren av vattenkraftverket i Strömsberg har grävt i området. De har tagit bort vass, gräs och buskar som gjort att vattenytan höjts då flödet bromsats upp. När det gäller grävningar i vatten ligger tillsynen hos länsstyrelsen. Om de ska agera i ärendet är inte klarlagt. Kommunen har däremot förelagt även den fastighetsägaren att göra en provtagningsplan för massorna som lagts på land.

Annons