Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Din bakgård? Din tax?

Varför konsten blir folklig till påsk är ett mysterium. Men inget värt att grubbla över, bara tacka och ta emot. De populära påskrundorna Gästrik Konst och Konst på väg i Norduppland har numera fått också stadsgallerierna på tå. Påsk-utställning heter det till exempel hos Gävles Galleri K, redan i helgen. Fyra lokala konstnärer medverkar, som i en liten minipåskrunda lokalen runt.

Folkligt är det även i motivvärlden hos dessa konstnärer, påpekar galleristen Jordi Bota. Elin Folkessons kvinnor i retroklänningar, Katarina Erikssons pigga taxar, Nicklas Westins skrotbilar på bakgårdar. Och Birgitta Rådbergs ansikten – som skärvor i folkhavet.

Stil och teknik skiljer sig men gemensamt i allas måleri (samt grafik) är en omedelbar kontakt. Det är lätt att känna sympati för gestalterna eller känna igen sig i hemmiljöer, tidsanda och landsbygd.

Gemensamt råkar händelsevis också vara att alla utställarna vid något tillfälle varit elever till just Jordi Bota! Gästriklands konstvärld är liten, men god. Vilket Galleri K:s påsksvep ger en talande bild av.

BJ