Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Din guide till fildelningen

Att den illegala fildelningen är ett av Sveriges mer omdiskuterade ämnen råder det inga tvivel om. Nedladdningen av upphovsrättsskyddat
material gör många svenskar kriminella utan att de bryr sig eller kanske inte ens vet om det. Fildelningen delar Sverige mitt itu och berör väldigt många unga. Prima reder ut vad som gäller!

Annons

Med datorn kom internet och med internet kom fildelningen. Det var omkring år 2000 som frågan för första gången uppmärksammades på allvar. Folk kunde över internet ladda hem musik, film, spel och mycket annat helt gratis från varandra.
Detta gillade givetvis inte de olika branscherna som drabbades och stämningarna haglade. Detta hjälpte dock inte mycket och den illegala fildelningen har inte kunnat stoppas. Nya möjligheter att dela filer har hela tiden dykt upp.Fildelning är att man gör sina dokument tillgängliga för andra över internet eller genom olika program. På arbetsplatser har fildelning funnits länge och används helt lagligt. Så fort filer sprids utan upphovsrättsmannens godkännande handlar det om illegal fildelning. Att detta är ett brott mot upphovsrättslagen beror på att upphovsrättsmannen inte får någon ersättning för att folk använder det han eller hon skapat.Det finns flera olika sätt att dela filer illegalt över internet. Förut använde man sig huvudsakligen av program som Direct Connect och Kazaa. Med dessa program gör man sina filer tillgängliga på hubbar.
Andra med samma program kan då ladda hem filerna.
Det vanligaste i dag är att använda sig av så kallade ”torrents”. Omtalade The Pirate Bay är ett exempel på en sådan torrentsajt. Torrents är betydligt svårare att spåra för utredare då man laddar hem små delar av filerna från flera olika personer samtidigt.
En annan skillnad med torrents är att ju fler som laddar hem samma fil desto snabbare går det. Om det är många ”seeders”, folk som delar med sig av filen, så får man alla delar av den fortare. Exempel på program för att ladda hem från dessa hemsidor är Bittorrent och Utorrent.Under hela 2000-talet har man debatterat intensivt världen över om man bör legalisera fildelningen eller inte.
I Sverige representeras de som är för att fildelningen ska bli laglig av organisationer som Piratbyrån men också givetvis av Piratpartiet och de som är mot detta av Antipiratbyrån samt många stora mediebolag.Musik- och filmindustrin förlorar stora pengar på illegal fildelning.
Enskilda kulturskapare kan inte leva på sin syssla.
Mindre pengar – sämre kvalité och färre skapare.
Skaparna ska ha rätt till ersättning.Att ladda hem musik och film från internet är framtiden.
Upphovsrätten gynnar bara företag med vinstintressen inte artister och skapandet.
Folk kan få upp ögonen för mer okända artister.
Fri och åtkomlig kultur och kunskap gynnar samhället.

Sammanfattningsvis kan man säga att antipirater värnar om att upphovsmännen ska få ersättning för att de ger allmänheten kultur, medan pirater anser att man bör främja spridningen av kulturen i större utsträckning. Piraterna vill förändra upphovsrätten så att den passar vår tid bättre.
– Lagstiftningen ska ändras så att det görs helt klart att den endast reglerar användning och kopiering av verk i kommersiella sammanhang. Att dela med sig av kopior, eller på annat sätt sprida eller använda annans verk, ska aldrig vara förbjudet så länge det sker på ideell basis utan vinstmotiv, säger Piratpartiet på sin hemsida.Ett faktum som gör frågan kontroversiell är att undersökningar visar att över 1 miljon svenskar sysslar med illegal fildelning. Det är därmed väldigt många som nu kan räknas in bland de kriminella.
Samtidigt står mycket stora ekonomiska summor på spel och en hel bransch riskerar att falla samman på grund av den illegala fildelningen. Bland pirater anser man att jakten på fildelare många gånger har varit integritetskränkande.
Hela frågan om fildelningen har blivit integritetsinriktad då det är så väldigt många unga medborgare som gjort sig skyldiga till upphovsrättsbrott och riskerar att bli granskade.

Mer läsning

Annons