Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direktrapportering: Mannen som greps för terrorbrott inte längre misstänkt

Mutar Muthanna Majid släpps. Mannen är inte längre misstänkt, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman.
Men terrorutredningen fortsätter.

Skälet till att utredningen fortsätter är att det "fortfarande finns anledning att anta att förberedelser till terroristbrott ägt rum. Fortsatta utredningsåtgärder kommer att genomföras i syfte att saken klaras upp och att någon kan lagföras för brottet", skriver Åklagarmyndigheten.

Åklagaren hade till klockan 12 på sig i dag att begära 22-åringen häktad, men så sker alltså inte.

Många frågor

Majid greps i torsdags på ett asylboende i Boliden. I förhör har han varit "redig och klar" enligt hans advokat Ola Salomonsson.

Fallet har väckt en rad frågor om Säkerhetspolisens agerande. Varför skulle exempelvis en jihadist leva öppet om han har ont uppsåt?

Strax innan beskedet från åklagaren kom sade Salomonsson till TT att det trots allt fanns omständigheter, som inte har kommit ut i offentligheten, som åklagaren hade "skäl att fundera över".

Utsatt vid frigivning

Advokaten var inte helt klar över vad som skulle ske om Majid skulle släppas.

– Jag kan tänka mig att om han åker tillbaka till Boliden är det många som står där och filmar och fotar och vill prata med honom. Jag tror inte att det kommer att ske, sade Salomonsson på morgonen.

Advokaten påpekade att hans klient skulle vara mycket utsatt om han släpptes.

– Det är naturligtvis olyckan med ett sådant här gripande, med en sådan här rubricering i dessa dagar dessutom.

Majid var anhållen på den lägre misstankegraden – skäligen misstänkt – för att i Stockholm ha förberett terroristbrott. Var själva brottet skulle begås är oklart.

Han säger sig komma från Mosul i norra Irak som kontrolleras av den brutala extremiströrelsen Islamiska staten (IS).