Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskutera "Förvaret" i Gävle

Dokumentärfilmen ”Förvaret” har svensk premiär i dag och ska diskuteras i Gävle. ”Förvaret” skildrar vardagstillvaron på ett av Migrationsverkets så kallade Förvar. Platser där människor berövas sin frihet, sitter inlåsta på obestämd tid – utan att vara anklagade för något.

Filminspelningen är gjord i Flen, men en motsvarande anläggning finns alltså även i Gävle. Här kommer i kväll fredag 10 april de båda filmskaparna Anna Persson och Shaon Chakraborty att finnas på plats för ett offentligt samtal som arrangeras i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Drottninggatan 6. Dessutom medverkar filmens producent Anna Weitz. Detta direkt efter filmvisningen.

”Förvaret” är ett ohyggligt dokument och en fantastiskt bra dokumentär, konstaterar Arbetarbladets filmrecensent som utdelade högsta betyg. ”Enbart det att filmarna lyckades få tillåtelse att komma in i lokalerna är en prestation”.

Kommer ”Förvaret” att väcka debatten om Migrationsverkets låsta rum och om migrationspolitiken?

Nätverket Ingen människa är illegal tilldelades för två år sedan Stig Dagermanpriset för sitt arbete. Så här säger Ingen människa är illegal om förvaren:

”I Sverige fängslas människor utan rättegång. Denna typ av fängelse kallas förvar. En förvarstagen person kan sitta inlåst på obestämd tid, något vi i vanliga fall aldrig skulle acceptera./…/ Stäng alla förvar.”

*

SE TRAILER:

https://youtu.be/bLk6IAGWPn8

LÄS OCKSÅ:

http://www.arbetarbladet.se/noje/forfarligt-och-fantastiskt