Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma kommer segrarna naturligt för Valbo

/
  • Alexander Sjöström, som gjorde både 1–0 och 2–1, är på väg att gratulera 3–1-skytten Stefan Forsberg. Valbo körde över Östersund till slut, det blev 6–2.

Valbo på hemmaplan är verkligen inte längre att leka med.
Först 3–1, sedan 3–0 – och nu 6–2 i den viktiga streckmatchen mot IFK Östersund innan uppehållet.
Naturgräset på Åbyvallen är alla motståndares mardröm.

Annons

Nu ska det sägas direkt: Östersunds tränare Adam Mattiasson skyllde i-n-t-e storförlusten på underlaget.

Och Valbos tränare Andreas Vestin sa det bäst:

– Jag tror resultatet i den här matchen beror mer på vårt spel än på planen.

Men...det går inte att komma ifrån faktumet att lagen som kommer norrifrån är vana vid det snabbare spel som konstgräs ger.

På Åbyvallen ser det annorlunda ut, tempot blir lägre och kampmomenten fler. Och det är ett spel som Valbo lärt sig behärska till fullo.

– Vi försöker göra allt enklare, spela rakare uppspel. Fotboll behöver inte vara så svårt jämt, säger Andreas Vestin.

Den enkelheten gav återigen en snabb ledning när rustika och rejäla Valbo tog ledningen efter bara fyra minuter. Och när Östersund kvitterat svarade Valbo med att göra 2–1 och 3–1 innan paus.

Högermittfältaren Alexander Sjöström nickade in både ettan (ribba in) och tvåan (ostörd vid bortre stolpen).

– Med så fina inlägg är det lätt, sa han efteråt och hyllade sedan en lagkamrat:

– Och vilken kung vi har i Smedbakken!

När Valbos högerback Kim Oscarsson åkte ut nio minuter in i andra halvlek efter att ha fått sin andra varning blev det lite oro i leden – men ett smart byte och Smedbakkens målkänsla gjorde att det aldrig blev någon fara på taket.

Nu var det i och för sig Sjöström själv som gjorde allt förarbete genom en mäktig rusch längs högerkanten, innan han lämnade över till Smedbakken som skickade in 4–1.

I samband med ruschen drog Östersunds Niklas Andersson, som redan hade ett gult kort, nästan byxorna av Sjöström och åkte ut han också.

Därmed var den lilla faran över – och att Smedbakken gjorde både 5–2 och 6–2 var bara ren bonus och guld värt för målskillnaden.

Storsegern gjorde inte bara att Valbo passerade Östersund och klättrade över kvalstrecket, man har numera fem mål bättre målskillnad också i stället för tre mål sämre.

– Vi gör årets sämsta match när det betydde som mest. Det är klart att gräset kan ha ställt till det lite för oss, men Valbo var bra och behärskade den här typen av fotboll bäst. Det bästa med den här matchen är att vårsäsongen är slut, sa Östersunds Adam Mattiasson.

– Kanske försökte Östersund spela samma fotboll som dom brukar, jag vet inte. Men man måste anpassa sig efter underlaget, så är det, sa Andreas Vestin.

Mer läsning

Annons