Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mård ska ta nya kliv i SIF – som lagkapten

/
  • Olof Mård har lämnat allsvenskan och Gefle IF för division 2 och Sandvikens IF. Där blir han ryggraden i det nya lagbygget som har siktet inställt uppåt i seriesystemet.

SIF:s sportgrupp trodde knappt på det själva. Men de frågade ändå – och fick ja.
Därför är Olof Mård ny lagkapten i Sandviken den här säsongen.
– Jag har lika bra möjligheter att utvecklas som spelare här, säger han inför seriepremiären.

Annons

Visst, Olof Mård hade bara fått starta tre matcher under vårsäsongen och satt fastfrusen på Gefle IF:s avbytarbänk. Men vi pratar ändå om en 26-åring med 84 allsvenska matcher på meritlistan som nu kliver ner tre divisioner.

Många har undrat, och frågat sig varför. Men för Olof Mård själv är det inga konstigheter och han ser inte division 2-spel som något nerköp.

– Jag funderade självklart kring min situation. Så hörde Sandviken av sig mitt i sommaren, och jag bestämde mig tidigt. Det kändes bra och rätt att gå dit, och jag hade inget annat att ta ställning till heller.

Du var helt ordinarie i allsvenskan i åtminstone två säsonger. Är du besviken över att du inte fick spela mer i GIF i fjol?

– Det finns väl tillfällen där man känner att man borde fått fler chanser. Samtidigt är det upp till tränarna att fatta beslut om vilka de tycker är mest lämpade att spela. Men jag har aldrig tappat tron på mig själv.

Sandviken är oftast seriefavorit, i Gefle är det tvärtom. Hur ser du på det?

– Det är andra som lägger det trycket. Vi har en bra trupp, jag skulle ljuga om jag sa nåt annat, men sen är det mycket som ska stämma för att vara ett topplag och vinna en serie.

Har du gett upp en elitkarriär?

– Nej, det är som jag sagt, jag tycker att jag har lika bra möjligheter att utvecklas i Sandviken och strävar fortfarande efter att bli en bättre fotbollsspelare. Sen vet man aldrig vad som händer, men nu ligger allt mitt fokus på SIF.

Han är ett av hela tio nyförvärv i ett Sandvikens IF som gör en nystart för att nå eliten under parollen och hashtaggen (vilket är populärt numera) #2018, där både företag och privatpersoner kan vara med och bidra. En av dem som gjort det är Olof Mård själv.

– Jag ville visa att jag stöttar och vill vara med på resan. Det tycker jag är viktigt, speciellt som jag varit lagkapten också. Det är ingen jättesumma, men ju fler som är med desto bättre blir det.

Olof Mård kom till Sandvikens IF från Valbo FF som junior, och flyttade sedan vidare till Gefle IF 2009. Då var det en rätt tanig figur, nu en fysiskt stark mittback.

Nye tränaren Stefan Lundin satt med i sportgruppen som värvade "tillbaka" Mård, och erkänner att det var lite av en chansning.

– Det var lite oväntat att vi lyckades, samtidigt som det var oerhört viktigt. Det underlättade när vi skulle värva fler spelare i ett senare skede.

Lundin har omedelbart gjort Mård till lagkapten, och det är ingen tvekan om att det är just han som är ryggraden i det nya lagbygget.

– Han kommer ju direkt från elitnivå och har kunskapen om vad som krävs för att lyckas. Han sätter ribban för vad som förväntas, både på match och träning. Han är inte den som snackar mycket, men visar det på planen, säger Lundin.

Mer läsning

Annons