Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fansen som står upp för sitt lag intar Strömsberg i dag – sedan får SIF ett hett mottagande

/
  • Mathias Berglund, Markus Söderlund och Robert Djeerf har lagt ner 300 timmar på tifot inför hemmapremiären.
  • Mathias Berglund, Markus Söderlund och Robert Djeerf i SUFH.

I dag är det seriepremiär borta mot Strömsberg och på söndag hemmapremiär mot Sandvikens IF för Hudiksvall.
Stå upp för HuFF kallar sig seriens bästa, och enda supporterförening.
Men att vilja vara hårdkokta fans i division 2 är inte helt lätt.
– Att stå och hetsa mot Agda 85 som sitter och tittar på sitt barnbarn blir ju lite sådär, säger Robert Djeerf, grundare och ordförande i SUFH.

Annons

I den tomma källarlokalen under Åhléns i Hudiksvall har arbetet pågått sedan november. Närmare 300 timmars jobb börjar gå mot sitt slut. Här har HuFF:s allra mest entusiastiska fans sytt, skissat och målat på det som ska bli supporterföreningens största tifo någonsin. Med tio dagar kvar till hemmapremiären mot Sandviken ligger de flesta av banderollerna klara. 200 kvadratmeter tyg kommer att pryda Glysis läktare när spelarna går in på planen den 17 april.

– Jag ryser när jag tänker på det. Det är fruktansvärt många timmar vi lagt ner. Hoppas att det funkar som vi vill, säger Markus Söderlund, grundare och styrelseledamot.

SUFH bildades 2012, året efter HuFF, och var från början en uppmaning till folket att stå upp för sitt nya lag, men även för att få publiken att stå upp på läktaren.

– När man gick på match 2011 var det knäpptyst. Folk satt ner ungefär som att de tittade på TV. Vi ville skapa liv på läktaren, säger Robert Djeerf.

Idag består föreningen av ett 60-tal medlemmar, varav 12 är aktiva, och sex jobbar med tifot. Viljan att fortsätta växa finns, och förhoppningen är 20 nya medlemmar innan säsongens slut.

I år är planen att arrangera tre större tifon och att åka på 10 bortamatcher. I höstas åkte SUFH hela vägen till Gällivare, en resa på 170 mil fram och tillbaka.

– Jag skulle säga att vi är Sveriges ambitiösaste supporterförening om man ser till storlek, säger Markus Söderlund.

LÄS MER: HuFF-tränaren om premiären och rivaliteten

Fotbollsklackar är ofta synonymt med bengaler, så även i SUFH. Killarna eldar inte inne på arenorna, men ofta utanför.

– Skulle det vara fritt fram hade vi eldat mer, men vi vill inte sätta föreningen i klister genom att matchen skjuts upp eller att de bötfälls. En del tycker att bengaler är huliganstämpel, vi tycker att det är en extra krydda, säger Robert Djeerf.

I SUFH:s säsongsvideo från 2015 poserar medlemmarna med både klotter, bengaler och rånarhuvor.

Är det så att ni vill vara lite hårda?

– Lite ultras vill vi vara. Men det är svårt när man inte har några motståndssupporters. Att stå och hetsa mot Agda 85 som sitter och tittar på sitt barnbarn blir lite sådär, men sån är vi, säger Robert Djeerf.

Varför vill ni ha någon att hetsa mot?

– Det är det som driver upp pulsen, stämningen också. Men vi är oftast ganska snälla. Så länge vi inte blir provocerade, provocerar vi inte någon annan, säger Markus Söderlund.

I höst väntar ett ovanligt uppdrag. Under Musikhjälpens insamling för klimatrelaterade katastrofer som pågick i februari anmälde SUFH sina tjänster. Vem som helst då kunde buda hem supporterföreningens stöd vid ett tillfälle

Resultatet blev oväntat.

En golfspelare från Täby som ska ställa upp i en tävling i Söderhamn i september budade hem priset för ett par hundralappar.

– Han ville ha en privat klack som följde honom. Det är helt sjukt. Vi får dyka upp där vid hål tio med bengaler, säger Robert Djeerf.

LÄS ÄVEN: Stisse Åberg: Favorit – men SIF vet allt om vilken skumpig resa div 2 Norrland är

Mer läsning