Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Divisionschefen om läkarkrisen: ”Vi behöver göra något nu – annars blir det värre”

Ett antal läkare på Region Gävleborgs hälsocentraler har varnat för en akut läkarbrist i länet. Primärvårdens divisionschef Roger O Nilsson håller med om att situationen är allvarlig – och att regionen måste agera nu.

Annons

LÄS OCKSÅ: Krisen allt värre – färre ambulanser än väntat i sommar

– Det är ett jätteallvarligt läge.

Så sammanfattar primärvårdens divisionschef Roger O Nilsson läkarbristen i Gävleborg. Men han meddelar samtidigt att Region Gävleborgs ledning är medvetna om problemet och försöker satsa sig ur krisen.

– Vi har en brist och måste utbilda fler läkare. Det är ett bekymmer med grund i många olika delar, men där vi behöver vara offensiva och tänka att vi klarar att både utbilda och behålla våra läkare, säger Roger O Nilsson.

Enligt honom ska regionen se över studieorganisationen och stärka upp den, för att stötta de läkare som utbildar sig och även handledarna.

LÄS OCKSÅ: Ambulanschefen pudlar om personaluppror

– Vi kommer också att öka antalet utbildningsplatser inom primärvården. Vi har 300 utbildningsplatser inom regionen, varav 35 ska återbesättas. Av dessa lägger vi 20 inom primärvården, och två på de privata centralerna, säger Roger O Nilsson.

Sandviken har tidigare nämnts som ett gott exempel, där flera läkare valt att utbilda sig till specialister.

Vi behöver göra det här nu. För vi har bara den här tiden på oss. Gör vi inte det här nu, så kommer det att bli ännu värre

Bakgrunden är att ett antal äldre läkare tillsammans med ledningen har skapat en bra miljö genom att avsätta tid för handledning och coachning av de yngre utbildningsläkarna.

– De har gjort en bra lösning utifrån deras förutsättningar. De har gjort ett fantastiskt arbete. Vi behöver hitta liknande gröna öar över hela länet, säger Roger O Nilsson.

Inom fem år kommer också omkring 40 procent av distriktsläkarna som jobbar inom primärvården i länet nå pensionsålder. Det innebär att det är ont om tid att åtgärda situationen, något Roger O Nilsson är medveten om.

– Vi behöver göra det här nu. För vi har bara den här tiden på oss. Gör vi inte det här nu, så kommer det att bli ännu värre, säger han.

Men det är inte bara fler läkare som behövs för att ordna upp situationen i Gävleborg, anser Roger O Nilsson. Han menar att hela sjukvården måste göras om i grunden.

– Om vi fortsätter med den organisationen vi har nu kommer vi att behöva enorma skattehöjningar. Detta har påtalats av till exempel Sveriges kommuner och landsting och Göran Stiernstedts sjukvårdsutredning. Vi måste integrera och göra något annat, där vi för ihop verksamheternas och patienternas bästa, för att kunna erbjuda en nära vård, säger Roger O Nilsson.

LÄS OCKSÅ: Risk för färre ambulanser nattetid – för lite personal