Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djävulskt mäktig Göteborgsrock på Å-krogen

Redan när Anders Bohlin ställer sitt mikrofonstativ till rätta är han nära att knuffa omkull förstärkaren bakom sig. Brigada Illuminada har det trångt på Å-krogens scen, basen stämmer ur och ridecymbalen stupar omkull men som redan nämnda sångare konstaterar: ”Det är rock’n’roll”. Riktigt tuff musik har alltid gjort sig allra bäst i intim krogmiljö, därför bränner manskapet också av sin till dags dato finaste leverans av ”Soulsearch”. Mitt under låten faller en ensam glödlampa från taket, vilket inte må låta som mycket men proportionellt sett är som om Slayer skulle röja en hel ljusrigg i golvet.

Killarna har i slutändan svårt att släppa loss på den begränsade ytan, med en något ljummen vibb som resultat. Lyckligtvis står de starka låtarna på egna ben. Ny i repertoaren är ”Cosmic egg breakfast”, en skönt svängig historia som låter Mats Brant briljera med lite tapping i ett gitarrsolo.

Göteborgs Graveyard drar en bred åhörarskara till sig. I främsta ledet skymtas grabbar iförda t-shirts med death metal-loggor såväl som ett styrdansande par och en karl som kör jive till tonerna av ”Ungrateful are the dead”.

Det förvånar föga att kvartettens bluesiga härjningar tar sig långt över generationsgränserna, folk känner bevisligen igen blottade själar när de har dem rätt framför sig. Det finns en ärlighet på scenen som överväldigar sinnena till samma grad som musiken.

När trummisen utbrister ”jääävlar” varpå hastigheten i uppträdandet dubbleras känns det som att befinna sig mitt i inspelningen av en musikvideo och att en enorm gummirendering av Satan ska skjuta upp ur golvbrädorna viken sekund som helst. Lagom till dess att extranumret drar igång är man tillbaka i verkligheten igen och inser att det hela är på riktigt. Graveyard är helt enkelt djävulskt mäktigt.