Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djup svacka befaras av handeln nästa år

Den svenska detaljhandeln förbereder sig för en djup svacka under 2009. När det gäller sällanköpsvaror spår HUI en negativ tillväxt för första gången sedan 1993.

Handelns utredningsinstitut, HUI, varnar i sin konjunkturbedömning för december att 2008 blir det sista av en rad mycket god år med stark tillväxt.

För mat och andra dagligvaror har HUI skruvat ned sin prognos och spår nu en tillväxt med två procent i löpande priser men med oförändrad volym. Hushållen väntas med andra ord köpa lika mycket mat som tidigare men betala mer för den.

För sällanköpsvaror bedömer HUI att det blir en nedgång med en procent i löpande priser under 2009. Det är i så fall den sämsta utvecklingen som handeln haft sedan 1993.

Med lågkonjunktur och ökad arbetslöshet får folk mindre pengar i plånboken att handla för. Dessutom, konstaterar HUI i sin prognos, minskar köplusten enbart av risken för förlorade jobb.

Elektronik, järn, bygg och möbler är branscher som bedöms få det extra tufft.