Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurskyddsinspektör utsattes för mordhot

Hot mot djurskyddsinspektörer är vanligt förekommande. Marianne Wennberg och hennes kollega i Östhammars kommun fick ta emot dödshot per telefon.


– Det är obehagligt

och det är tyvärr inte ovanligt, säger hon.


Nu väcks åtal i Uppsala tingsrätt.

Det var en hund som for illa. En inspektion var gjord och det var dags för uppföljning. Marianne Wennberg ringde till djurägaren för att boka om en tid och det var då hotet uttalades.

– Jag fick höra att om vi kom skulle först hunden skjutas och sedan vi, säger hon.

Uppföljningen i ärendet gjordes med poliseskort. De båda kollegerna på Östhammars kommun polisanmälde händelsen och nu väcks alltså åtal i Uppsala tingsrätt. De båda kollegorna kräver 5 000 kronor vardera för den kränkning de utsatts för.

Hunden är kvar hos ägaren som har fått strikta regler för hur den ska tas hand om och ärendet måste förstås följas upp igen.

– Vi kommer absolut inte åka ut själva till den här ägaren mer. Vi vet ju att det finns vapen på gården, säger Marianne Wennberg.

I det här fallet kom hoten per telefon i förväg, men det är inte ovanligt att en hotbild uppstår väl ute på plats. Ändå gillar Marianne Wennberg sitt yrke.

– I grunden handlar det om ett genuint djurintresse och det är viktigt att värna om djuren. Men det är ett arbetsmiljöproblem att vi tvingas åka ut ensam på vissa jobb, säger Marianne Wennberg som hade önskat att det hade funnits resurser till att alltid vara två i obehagliga sammanhang.