Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Död p g a idioti

2001 sjösatte Världshälsoorganisationen WHO sin strategi för att motverka antibiotikaresistensen som sedan länge utgjort ett hot mot människan.

Ett problem vi skapat genom att missbruka antibiotika, använda fel preparat och preparat trots att vi inte behöver, genom att använda antibiotika på boskap och grödor som sedan blir föda och genom att inte nog fokusera på god hygien inom vården och omsorgen.

Antibiotika botar bakteriella infektioner och är ovärderligt för bland annat dem som drabbas av cancer, hiv eller genomgått en transplantation. Men antibiotika har sakta blivit alltmer verkningslöst tack vare vår oförmåga att bruka antibiotika i stället för att missbruka den. I dag finns utvecklad resistens mot alla kända preparat. Och vi kan inte längre stoppa utvecklingen enligt den medicinska expertisen. Bara hejda den. Vilket dessutom börjar bli akut.

Antibiotikaresistensen dödar redan i dag. Och eftersom läkemedlen på grund av den snabba resistensutvecklingen riskerar att vara verkningslösa redan innan de når marknaden har utvecklingen av nya preparat avstannat. Att utveckla ett nytt läkemedel kostar i snitt 500 miljoner euro. Vilket gör det hela till en ekonomisk fråga där även politiska beslut kan påverka benägenheten att forska fram nya läkemedel.

Sedan 2006 har vi i Sverige en i riksdagen antagen strategi för arbetet mot antibiotikaresistens. Åtgärder har även tagits på EU-nivå för att motverka utvecklingen. Det relativt restriktiva förhållningssätt som sedan länge finns etablerat i Sverige har varit resultatgivande. Men oroande är trots detta att antibiotikaanvändningen i Sverige nu ökar för tredje året i rad enligt Socialstyrelsen. Trots detta är dock problemet långt ifrån lika omfattande i Sverige som i många andra europeiska länder.