Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid beredd att räcka en hjälpande hand

/

Annons

SVEN ASPEBY, Sandviken avled 10 juni, 93 år gammal.

Förre direktören vid Sandvik AB Sven Aspeby har som tidigare meddelats avlidit. Han efterlämnar hustrun Anna-Britta, barnen Maj, Kerstin och Magnus med familjer.

Sven växte upp på bondgården Sörgården, i byn Västansjö i södra Hälsingland, som yngst bland fem syskon. Som vanligt på denna tid fick Sven hjälpa till med arbetet på åker och äng. Sven hade både läshuvud och håg för studier, men just då gavs ingen möjlighet för honom att studera vidare, men han hörde säkert till den så kallad norrländska begåvningsreserven. Först efter rekryten kunde Sven förverkliga sina drömmar att studera vidare. Sven sökte till maskinfackskolan i Eskilstuna där han också blev antagen, efter att per korrespondens läst in en del ämnen. 1944 examinerades Sven från denna skola och efter examen anställdes Sven på Svenska turbinaktiebolaget i Finspång.

1954 anställdes Sven på Sandvik AB och i detta företag förblev han till sin pensionering 1982. Tidigt anförtroddes Sven utlandsuppdrag, först på bergborrfabriken i Sydafrika, därefter pionärsuppdraget att starta fabriken utanför Sao Paolo, Brasilien. Om denna tid kunde Sven berätta att månaderna januari-februari 1958 var de slitsammaste i hans liv. Från grunden fick han lära arbetarna de olika arbetsmomenten, till exempel smidesarbete. Efter sex år i Brasilien återvände Sven till Sandviken. Något år innan pensioneringen fick han ytterligare ett uppdrag, denna gång i Zambia och var därmed en av de äldsta Sandvikanställda som fått en utlandstjänst.

Sven hade en mycket aktiv tid som pensionär. Bland annat var han president i Rotary, ordförande för Röda korset, därutöver spelade han bridge, golf åkte långfärdsskridsko och skidor, med bland annat några Vasalopp på meritlistan.

Undertecknad hade förmånen att ha Sven som extra kyrkvärd i Sandvikens kyrka. Han var också en av inspiratörerna till gudstjänsten för rörelsehindrade, på tredje adventssöndagen. Tack var honom och hans medhjälpare kom många handikappade till kyrkan och fick uppleva något av julstämningen.

Man kan säga att Sven levde efter rådet i Ibsens skådespel Brand: "Det som du er, var fuldt og helt och icke styckevis og delt". I allt han företog sig var han lika noggrann, plikttrogen och beredd att räcka en hjälpande hand om det så gällde att slipa ett verktyg, lägga ett golv, bygga en carport eller läsa en av söndagens bibeltexter.

Sven Aspeby fick ett långt liv som han fyllde med ett rikt innehåll.

Vi är många som känner stor tacksamhet över Sven som vän och kamrat och vi bevarar honom i ljust och tacksamt minne.

Gunnar Westberg, prost

Mer läsning

Annons