Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders var en pionjär inom trålfisket

Anders hjärta gav upp tidigt på morgonen 24 oktober. Då orkade hans en gång så stora hjärta inte längre hålla lågan vid liv i hans bräckliga kropp.

Annons

Anders föddes in i en fiskarsläkt i Utvalnäs14 augusti 1922 och han verkade som fiskare under 30 år. Först tillsammans med sin far, Gustav Flodberg och sedan med sin bror, Sune Flodberg. Fisket var en familjeangelägenhet där även kvinnorna medverkade, inte minst Anders hustru Gunvor.

Strömmingsfisket var hela tiden huvudnäringen. Men strömmingen är en opålitlig fisk och tillgången varierar mycket. Från guldåren under och efter andra världskriget, när strömmingen gick till i enorm mängd, till de magra åren i slutet av 50-talet. År 1942 fanns det hela 28 båtlag bara i Utvalnäs.

Under den här perioden fick Anders uppleva många faser av Gävlefiskets utveckling, bland annat övergången från den klassiska tändkulemotorn till dieselmotorer. Han var också en av pionjärerna som var med och införde trålfisket.

Många är de Gävlebor som köpt sin strömming, surströmming och böckling av Anders på Fisktorget och på Stortorget i Gävle. Fram till slutet av 50-talet företogs resan från Utvalnäs in till Gävle med båt och Gavleån fylldes på lördagarna med ett myller av båtar från Utvalnäs, Bönan och Upplandskusten.

De sista 20 åren av sitt yrkesliv och fram till pensionen, lämnade Anders fisket och arbetade som båtsman vid Gävle Lotsstation.

Anders var en engagerad föreningsmänniska och hade många förtroendeuppdrag. Han hade uppdraget som sekreterare i Gävle Fiskareförening i 25 år, styrelseledamot i Gävlefisk, styrelseledamot och ordförande i Gävleborgs Läns Fiskareförbund, styrelseledamot i Svenska Ostkustfiskarenas Centralförbund samt styrelseledamot i Svenska Fiskares Studieförbund. Han hade också uppdraget som intygsgivare för Svenska Fiskares Arbetslöshetskassa.

Anders var dessutom engagerad i andra föreningar och hade flera ideella uppdrag. Han var sekreterare och kassör i Idrottsklubben Argo på 40- och 50-talet. Från 1972 var han revisor i Föreningen Utvalnäs Församlingshus samt ordförande i den samma under åren 2002–2004. Han var också medlem i Hembygdsföreningen och Norrlandets Byalag.

Anders var engagerad nykterhetsrörelsen. Han var från 1934 medlem i NTO-IOGT och fick 2004 ett erkännande för sitt 70-åriga medlemskap. Han togs 1968 upp som medlem i Tempelriddareorden (TR).

Under 70–80-talet blev Anders en engagerad representant för Centerpartiet i Gävle. Under den perioden hann Anders med att vara ledamot av Gävle kommunfullmäktige, ledamot av kyrkofullmäktige i Gävle, ledamot i Heliga Trefaldighets kyrkoråd, ledamot i Gävle hamnstyrelse, samt ledamot i taxeringsnämnder.

När man lever och verkar på havet, vilket Anders gjorde hela sitt liv, så är vädret oerhört betydelsefullt. Anders har alltid fört en noggrann dagbok över väder och fiske. Nu när Anders är borta så har också Sjöväderrapporten förlorat en av sina allra trognaste lyssnare.

Närmast anhöriga är sönerna Per-Gunnar och Olof, samt syskonen Sune och Ann-Marie.

Anders stämma må ha tystnat, men han lever vidare i minnet hos alla oss som kände honom.

PG Flodberg

Mer läsning

Annons