Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En aktiv man som var nyfiken på allt

Annons

Gunnar Magnusson föddes i Hackås 1912. Efter studier vid flera läroanstalter kom Gunnar som folkskollärare till Forsbacka 1942. Första klassen blev en trea som på den tiden hörde till mellanstadiet.

Gunnar höll kontakt med flera av sina första elever så sent som i våras. De före detta eleverna talar fortfarande om Gunnars starka engagemang och om den skolresa som man gjorde till Åre.

Gunnar var nyfiken och ville lära sig nya saker, inget var främmande. Han både stickade och virkade och sysslade med pappslöjd. På fritiden hjälpte Gunnar gärna till på närliggande lantbruk. Men när sommarlovet kom bar det alltid av till det kära Hackås.

Efter Forsbacka skola började Gunnar under 1960-talet som lärare vid Valbo centralskola och sedan i övningsskolan vid Lärarseminariet i Gävle. Gunnar hade kontakt med flera av sina gamla lärarkandidater som med glädje lyssnade till hans goda berättarkonst.

Gunnar skrev även två böcker och tilldelades minnesmedaljen till Carl Zetterströms minne för jamtsk vitterhet.

Jag hade förmånen att bo närmaste granne med Gunnar under tio år då han och hans hustru Birgit kom att bli extra morföräldrar i vår familj. Gunnars vitalitet kunde man ana när han 90 år fyllda började planera nyodlingar och vid ett tillfälle, ett par år senare, när jag undrade: Var du borta i söndags kväll när jag ringde? svarade Gunnar: Vi hade årsmöte med fjällkoföreningen.

Jag är tacksam över att ha lärt känna Gunnar och att få ha honom som kamrat livet ut. Jag kommer att sakna hans berättarkonst.

Mer läsning

Annons