Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mångsidig eldsjäl har gått ur tiden

/

BÖRJE LARSSON, Österfärnebo, som avled 1 augusti 71 år gammal.

Annons

Börje växte upp i Morgongåva och tog lärar- och kantorsexamen i Uppsala 1961. Första tjänsten fick han i Österfärnebo samma år.

Börje, som hade meriter som bandyspelare i bland annat Sirius samt som fotbolls- och tennisspelare, bidrog direkt till att ÖFIF:s fotbollslag blev seriesegrare 1962. Bandyn fortsatte Börje med spel i Högbo innan han växlade över till rinkbandy i ÖFIF. Han såg till att det byggdes en asfalterad plan vid skolan, där han drog igång tennisspel på somrarna och bandy och så småningom ishockey på vintrarna.

Han var tongivande i det lag som sensationellt gick till final mot allsvenska Örebro SK i den landsomfattande rinkbandyturneringen 1977. Inom tennisen kunde han som kommuninstruktör under sommarloven se till att han fick motståndare att senare spela mot.

Med tiden övergick Börje till skidåkning och orientering och han medverkade aktivt till bygget av elljusspåret 1969, åkte Vasaloppet åtta gånger och deltog i många av ÖFIF:s allemansluffar.

Som politiskt aktiv i fritidsnämnden såg Börje till att inte Österfärnebo glömdes bort efter kommunsammanslagningen. In i det sista kämpade han för den planerade hallen och såg fram emot att få besegra Ulf Gillström i tennis. Han var pådrivande i tillkomsten av den föreningsdrivna ungdomsgården Fernan 1972.

Han var ledare för många ungdomslag, ordförande i ÖFIF under tio år och fick ÖFIF:s guldmedalj 1982.

Samma engagemang hade Börje för musiklivet. Han har under sina 45 år som kantor, körledare och musiklärare fått många Österfärnebobor att flitigt läsa noter och öva stämmor.

Många gånger fick han kyrkokören att överträffa sig själv och han ordnade dessutom trevliga utflykter och samkväm för sångarna.

Börje ledde (med Ingers hjälp) även manskören. På 70-talet bildades barnkören. Den utvecklades med åren till en ungdomskör av hög klass som turnerade i ärkestiftets kyrkor.

Börje har diktat, komponerat, spelat, sjungit och underhållit på åtskilliga fester och kalas.

Han har även genomfört andra stora projekt, till exempel Högstadiet i Österfärnebo, Mattöns missionshus, boulebanan och uthuset på bibliotekstomten, och sist men inte minst familjens eget paradis i Bäckebo.

Närmast anhöriga är hustrun Inger och barnen Mats och Åsa med familjer.

För Österfärnebos idrottsvänner och körsångare.

Mer läsning

Annons