Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor konstnär

/

Så minns vi Per Nilslson Öst, Gävle, som avled 12 februari nära 94 år gammal.

Annons

Den som en gång sett Pelle Nilsson Öst gå lös på en träklump med en yxa glömmer det aldrig. Fort gick det, när flisorna flög åt alla håll, och fram växte kanske ett huvud med buskiga ögonbryn, knotiga kinder och ett belåtet drag över munnen – eller en flicka som plockade lingon, och varje lingon i klasen kunde urskiljas.

Pelles arbetsliv blev långt. Han växte upp på gården Östas i Järvsö och började tidigt, som Emil i Lönneberga, att tälja trägubbar. På 1940-talet kom han in på Konstfack i Stockholm på första försöket. Han blev elev till bröderna Aron och Gustaf Sandberg, som svarade för mycket av utsmyckningen i Stockholms rådhus och stadshus. 

Intendenten Philibert Humbla på Gävle museum upptäckte hans talang och bjöd honom att ställa ut på museet. Pelle fortsatte som elev på stenhuggerier och hos skulptören Carl Eldh och fick litet inkomster genom att göra dödsmasker av gips. Med tiden började han arbeta med bronsskulpturer, som göts i kantonen Tessin i Schweiz under konstnärens överinseende. Och många stora träskulpturer tillkom från 1960-talet och framåt. Den största, Hälsingekrönika, 8 meter bred och 2,5 meter hög, kan ses i Öjaskolan i Järvsö. Det blev många offentliga uppdrag i trä och brons och deltagande i separat- och samlingsutställningar. 

1988, när Pelle blev 70 år, flyttade han med hustrun Lena till en av kommunens konstnärsbostäder i Gamla Gefle. I dess ateljé har han hållit öppet på Södersöndagarna och visat både sina verk och sitt handlag med yxan. Sedan han släppt den för gott har Pelles pojkar, en grupp yngre pensionärer med samma slöjdarintresse, fortsatt traditionen i hans verkstad.

Den sista tiden bodde han med god tillsyn på Vallongården, omgiven av föremål hemifrån och sina egna verk. Lena och barnen Maria och Henrik med familjer är hans närmaste anhöriga. I Gamla Gefle blir det en stor konstnär och en älskad granne mindre.

Barbro Sollbe

Mer läsning

Annons