Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenör med hälsoprofil

/

GUSTAF BRYNOLFSSON, GÄVLE,
som avled 24 maj 75 år gammal.

Annons

Gustaf Brynolfsson växte upp i Piteå och behöll med glädje kunskapen att kunna tala pitemålet. Ungdomstiden omfattade många aktiviteter, men kanske mest musik. Ett litet dansband med Gustaf som xylofonist turnerade i Norrbotten.

Under utbildning på socialhögskolan i Stockholm fann Gustaf sin blivande fru Inga-Lill. Efter examen följde anställningar vid Anundsjö och senare i Los kommuner.

Under 1963 skulle landstingen överta ansvaret för de statliga provinsialläkarna. Gustaf fick anställning på landstingets kansli i Gävle för att medverka i den uppgiften.

Landstingets verksamhet utvidgades och ledningen omorganiserades och Gustaf blev avdelningschef för hälso- och sjukvårdsavdelningen. Den hade ansvar för samordningen av länets sjukvård, utvecklingsfrågor samt direkt ansvar för ledningen av provinsialläkarna, distriktssköterskorna, ambulanssjukvården, utomlänsvården och konvalescentvården.

Frågor kring förebyggande vård vann tidigt Gustafs engagemang. Tillsammans med doktorerna Sören Jacobsson, Lars Sundman och Bengt Lundgren, samarbetade han med Socialstyrelsen och utredde invånarna i Staffans församling för att bedöma betydelsen av noggrann allmän hälsokontroll. Hälsokontrollerna genomfördes 1969 och 1971 och analyserades omsorgsfullt. Svaret blev att inte rekommendera allmänna kontroller, men riktade inom några områden.

Gustaf ansåg tidigt att ambulansverksamheten skulle ses som en del av landstingets sjukvård.

I mitten av 70-talet blev det verklighet med ambulansstationer på samtliga sjukhus och krav om sjukvårdskompetens för anställning.

Gustaf var övertygad om att primärvården var den bas som skulle etableras för befolkningens service. Fram till början av 90-talet byggdes hälsocentraler över hela länet, totalt 41.

Under 1977–78 arbetade Gustaf på Socialdepartementet för att utveckla en ny hälso- och sjukvårdslag. Hans arbete med lagen gav honom många kontakter och 1980 började han på SPRI, Sjukvårdens planerings- och rationaliseringsinstitut, i Stockholm som samordnare och informationschef.

Under 1993 lämnade Gustaf SPRI och bedrev fram tills för några år sedan egen konsultverksamhet. Läkarförbundet, SBU, Socialstyrelsen och många landsting tillhörde hans uppdragsgivare.

När Gustaf inte höll på med vårdfrågor engagerade han sig i ett byggnadsföretag, ett företag för konvalescentvård i Norsjö, ett reseföretag med mera.

Han var entreprenören med hälsoprofil som fick saker att hända. Som chef och arbetsledare var han alltid mycket positiv, uthållig och kunnig.

Sjukdom besegrade Gustaf nära hans 76:e födelsedag.

Närmast anhöriga är makan Ingalill och döttrarna Christina och Helena med familjer.

Mer läsning

Annons