Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick Sandvik ur lågkonjunkturen

/

Så minns vi LENNART OLLÉN har, som
tidigare meddelats, avlidit i en ålder av 87 år.

Annons

Lennart Ollén föddes i Munkfors, tog studenten i Karlstad och avlade bergsingeniörsexamen vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1947.

Lennart anställdes vid dåvarande Sandvikens Jernverk 1948 och blev 1964 teknisk direktör där. 1971 blev sedan Lennart chef för Ståldivisionen och 1975 vice verkställande direktör vid Sandvik- koncernen med ansvar för produktion och teknik. I dessa befattningar hade han huvudansvaret för det omfattande investeringsprogram i Sandviken som möjliggjorde den specialisering mot högförädlade rostfria produkter som skulle komma att göra att Sandviks stålrörelse klarade sig igenom den kommande stålkrisen utan stora neddragningar och omstruktureringar.

I maj 1979 utsågs Lennart Ollén till verkställande direktör och koncernchef för Sandvik och avgick sedermera med pension från den befattningen i maj 1983.

Lugn, saklighet och gott omdöme var egenskaper som kännetecknade Lennart Ollén och dessa fick stort värde och relevans under denna tid och den då rådande, djupa lågkonjunkturen. Lennart kvarstod en tid i Sandviks styrelse och bidrog med sitt stora företagskunnande till att företaget efter bara kort tid i den djupa lågkonjunkturen 1980–83 kom tillbaka till god lönsamhet och ledande marknadspositioner inom sina produktområden.

Lennart var en sympatisk, kunnig och erfaren person som betydde mycket för Sandviks utveckling och vi är därför många som tacksamt och i ljusa färger bevarar hans minne.

Närmaste anhöriga är dottern Thèrése och dotterdottern Sophie.

Mer läsning

Annons