Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran var en gräv- där-du-står-filmare

/

GÖRAN OLAUSSON, Stockholm, avled 16 oktober, 85 år gammal.

Annons

Storvikssonen Göran Olausson har avlidit i en ålder av 85 år. Hans närmaste är hustrun Elsie samt sönerna Stig och Hans med familjer.

Tanken var att Göran liksom sin far skulle in vid järnvägen, men den karriären stoppades av att han var färgblind. En sommars långtråkigt pillertrillande på ett apotek i Gävle förtog även intresset för ett liv som apotekare.

Den långe och litet gänglige ynglingen ville syssla med något mer tekniskt. Han hade i tidiga tonåren byggt egna kolkornsmikrofoner av krossat träkol som man hittade vid stationen och han hade byggt en förbjuden spionsändare för mellanvåg. Sändarens grammofonmusik som nådde upp till åtta km från hemmet i Storvik. Telegrafverket hägrade.

Efter utbildning i Stockholm sökte han sig till Gävle där han stannade i sjutton år. Där var han med om automatiseringen, hundratals telefonister ersattes av mekaniska kopplingsapparater toch vevtelefonen efterträddes av petmojen.

1965 flyttade Göran Olausson till Stockholm där han 1975 blev marknadschef och ansvarig för bland annat telefonkatalogen. En ny tid hade brutit in, katalogen växte, du-reformen var ett faktum, titlarna rensades bort och ersattes av förnamnen och trycket ändrades från bly till fotosättning.

Göran Olausson var född diplomat. När kunderna protesterade skickades Olausson att möta dem. Vid ett tillfälle bildades en hel proteströrelse i Skåne. Göran åkte dit och förklarade på sitt stillsamma sätt. Rörelsens ledare blev sedan Televerkets ivrigaste supporter.

Göran Olausson var en framstående gräv-där-du-står-filmare. Han började smalfilma hantverkare och företagare i Storvik redan i tonåren, han dokumenterade de stora automatiseringarna med dess ingenjörer som fortfarande använde räknesticka. Han har filmat fest och vardag i sin hembygd, i Televerket/Telia och i Tanto, Södermalm där han och hustrun Elsie slog sig ned. Hans filmarkiv omfattar hundratals timmar om allt från hur man rensar fisk till en rad intervjuer med Televerkets potentater

Oloph Hansson,

Rune Hedman,

Ola Öberg

Mer läsning

Annons