Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans livs motto var solidaritet

/

Tore Holmgren föddes i Svarthamn 1 april 1921. Fadern Linus arbetade på brädgården vid Skutskärs sågverk och blev ensam med fyra söner när hustrun Elida avled i sviterna efter tuberkolos. Då var Tore bara sex år.

Annons

Hans liv blev i många stycken typiskt för de unga politiskt och fackligt medvetna som växte upp i fattiga arbetarhem när det moderna Sverige formades. Solidaritet kunde skriva som hans livs motto. Han var en son av sin tid.

För Tore såg det ut så här: Yrkesskola och arbete som elektriker, extrajobb på sågen, några år som skolvaktmästare, engagerad i Folket i Bild, ordförande i det lokala facket, Kommunal, ordförande i Folkets hus-föreningen, aktiv i Skutskärs simsällskap, ordförande i Skutskärs bandysektion, cirkelledare, grävare, och sedan cirkelledare, i hembygdens historia, PRO, utställning på biblioteket av gamla bilder, samlade lokala anekdoter.

Efter många, många aktiva år i Skutskärs föreningsliv fick Tore 2004 Älvkarleby kommuns kulturpris. Det kunde ses som ett erkännande från den hembygd han älskade så mycket.

Vi som hade turen att lära känna Tore, och Karin som gick bort 2006, då hade de varit gifta i nästan 60 år, upplevde en ständigt hårt arbetande, urstark, aktiv, engagerad, varm och omtänksam människa. Ingenting var omöjligt, men det skulle göras noggrant!

Han byggde själv huset där barn och barnbarn tumlade om i väntan på halstrad strömming, söndagsstek, Karins goda bullar eller en stund med den stora myntsamlingen, alla 1-majmärken och de med tiden ganska bleka vykorten från hela världen. Historier till allt detta fanns i överflöd.

Kläckgrund och Rhodos på sommaren, bandy och hembygdsgrävande på vintern. Det fanns alltid något som skulle göras, också under åren som pensionär. Han var verkligen en fin människa.

I början av året blev Tore sjuk, och insomnade till slut lugnt och stilla i hemmet.

Vi, alla hans vänner, saknar honom djupt.

Annons