Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marjatta älskade barn och att resa

/

...Marjatta Hjortfors, Sandviken, som avlidit i en ålder av 64 år.

Annons

Marjatta föddes med efternamnet Vaittinen som den äldste av tre syskon i Ylihärmä, Finland den 15 augusti 1945. Efter grundskolan gick hon en ettårig hushållsskola i Uleåborg och var färdig med detta 1961. Tre år senare, 1964, flyttade Marjatta till Sverige och Sandviken. Hon hade några ströjobb, bland annat som barnflicka och servitris på Stjärnbaren (nuvarande Napoleon) och Stadshotellet (nuvarande Hotell Princess), innan hon 1966 fick jobb på Sandvik AB. Där var hon anställd till och med 2003 och arbetade främst som traversförare vid Elektrostålenheten.

 

Marjatta gifte sig med Bror Hjortfors i Högbo kyrka juli 1967 och i april 1970 fick de sonen och enda barnet Jonny.

1980 flyttade mor och son till en egen lägenhet i Björksätra och där blev Marjatta kvar tills sonen flyttade hemifrån i början av 1990-talet. Efter några år på Nya Bruket flyttade Marjatta till Sveavägen i Sandviken där hon trivdes mycket bra med närheten till Stadsparken.

Marjatta älskade barn och djur och hade under många år en katt vid namnet Jeppe. Att resa var något som Marjatta gjorde gärna och ofta. Hon har varit på Nya Zeeland, Island, Cypern, Grekland, på julmarknaden i Lübeck samt rest med buss genom de österrikiska alperna. 1992 vann Marjatta en studieresa med Sandvik till Holland.

 

Som 60-års present i september 2005 fick Marjatta se Luciano Pavarotti uppträda på Globen i Stockholm. En fantastisk konsert som sedermera blev den italienske tenorens Farewell Tour.

Som ett bevis på optimism och framförhållning och trots en obotlig cancersjukdom, förnyade Marjatta sitt pass i Gävle våren 2009. Hon hade alltid nya äventyr på gång.

 

Marjatta är närmast saknad av sonen Jonny, sina syskon, syskonbarn, de före detta arbetskamraterna på Sandvik samt kompisarna på Sveavägen.

Jonny Hjortfors

Mer läsning

Annons