Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med ett starkt engagemang

/

Gerhard föddes i Gävle där han också växte upp. Efter avslutad skolgång jobbade han några år med fabriksarbete och var även en fruktad kedjespelare i Huges fotbollslag.

Annons

1946, som 23-åring, kom han till Stockholm. Han arbetade först som svarvare hos Asea och sedan som chaufför vid samma företag. Det senare jobbet innebar att han blev ansluten till dåvarande Svenska Handelsarbetareförbundet och facklig uppbördsman för kollegerna. Ett uppdrag som växte till ordförande för chaufförsklubben vid Aseas arbetsplatser i Stockholm. Gerhard blev även ledamot i styrelsen för dåvarande Handels avdelning 15 i Stockholm som omfattade lagerarbetare och chaufförer.

1958 behövde Handelsanställdas förbund några agitatorer för en kampanj och en av dem blev Gerhard. Viss framgång tycks Gerhard ha haft, för påföljande år, 1959, hamnade han på Handels förbundskontor i Malmö. Där praktiserade han genom förhandlingsarbete för bland annat mejeri- och lagerarbetare. Han hade även förhandlingsansvaret för ett geografiskt område i södra Sverige.

När det i början av 1960-talet blev aktuellt att starta storavdelningar i Handels fick Gerhard förtroendet att ta ansvar för den nya Malmöavdelningen. Gerhard stannade kvar i tjänsten som förste ombudsman i Malmö ända fram till sin pensionering hösten 1983.

Efter pensioneringen engagerade Gerhard sig mycket starkt i kamratföreningen Handels Seniorer, en förening för Handels pensionerade ombudsmän. Han var en av initiativtagarna till kamratföreningens bildande 1986. Under många år tillhörde Gerhard denna förenings styrelse och var även dess kassör.

Han ägnade också mycket tid åt att förkovra sig i engelska språket, som han kom att behärska mycket väl.

Gerhard Lundman kännetecknades av sitt starka engagemang för de uppgifter han fick sig förelagda. Även om Gerhard till sin natur tillhörde de något tystlåtna var han i botten en synnerligen ambitiös och målinriktad kollega.

Med sin varma personlighet skapade Gerhard en god atmosfär i den krets av människor där han befann sig. Vi, som haft förmånen och glädjen att få samarbeta med Gerhard, minns honom som en god vän och kamrat.

Närmast anhöriga är hustrun Gunvor och sönerna Tore, Kjell och Mats med familjer.

Mer läsning

Annons