Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Olle var skratten aldrig långt borta

Olle Östlund, Hagsta, Hamrånge avled 27 juni vid 78 års ålder.
En odalman har gått till vila.

Annons

När beskedet nådde oss var det inte oväntat. Många blev åren kantade av sjukdom, de senaste med återkommande komplikationer och han fick stilla somna in med hustru Berit vid sin sida, när sommaren stod i sin fagraste blomning.

Vi ska minnas Olle, när livet var som bäst. Med familjen nära. När fröna kommit i jorden och de första gröna stråna tittade fram. När kossorna betade i sommarhagen, eller när de mogna sädesfälten vajade för vinden. När skogens furor växte sig ståtliga och arbetsdagen var fylld av glädje över vad Moder Jord gav.

För det var jorden, djuren och skogen som blev hans liv. Hans bana inom jordbruket började tidigt. Redan som 10-åring gick han bakom hästarna med plogen och som äldste son i familjen var det en självklarhet att ta över fädernegården. En stor sorg drabbade familjen, när gården brann ner 1998, men tillbaka till det återuppförda huset ville Olle inte. I stället lät han bygga ett nytt hus till sig och Berit på Skomakarbacken längre upp i byn. Det var där han ville möta sin ålders höst.

Vi ska också minnas föreningsmänniskan Olle. Såväl kyrko- som kommunpolitiskt engagerad under många år, men kanske främst för hans engagemang inom jord- och skogsbrukets föreningsliv. Han övertog inte bara gården utan också flera av de förtroendeuppdrag, som hans far tidigare haft. Byålderman i Hagsta by under en lång följd av år och ordförande i den lokala kreatursförsäkringsföreningen, där han var aktiv tills för bara några år sedan. Skogen låg honom varmt om hjärtat och han var styrelseledamot i Mellanskogs norra skogsbruksområde, han var lantbruksombud under dåvarande Lantbruksnämnden och drivande ordförande i den lokala LRF-avdelningen. Även så i det lokala hushållningsgillet med Hamrånge Jordägares kassa och var också styrelseledamot i tidigare Föreningsbanken. Han gav av sitt kunnande både inom politikens och jordbruksrörelsens värld och delade alltid med sig av sina kunskaper, när det blev dags för andra att ta vid.

Men mest av allt ska vi minnas vännen Olle. Den självskrivne reseledaren på otaliga utflykter – Olles och Oskars resebyrå var ett begrepp långt utanför Hamrånges gränser – den välkomnande värden, när han och Berit bjöd till dukat bord, men också den självskrivne gästen, när det bar till fest. Snar till de dråpliga replikerna och alltid med glimten i ögat. Med honom var skratten aldrig långt borta. Han var en vän i medgång men också en verklig vän när solen gick i moln.

En gång tar livets stig slut och nu var Olle framme. Han fattas oss, vi sörjer och känner med Berit och döttrarna Stina, Ami och Kerstin med familjer.

Annons